Nieuws/Financieel
1225323
Financieel

’Negatieve rente wordt een blijvertje’

De komende twee jaar houden we nog negatieve rente in de sterke eurolanden. „Vooral het feit dat de ECB geen rente meer geeft op gestald geld betekent dat de banken massaal investeren in staatsleningen van gezonde eurolanden. Daar komt bij dat er een forse kapitaalstroom op gang is gekomen van zuid naar noord. Het gevolg is dat de noordelijke landen overspoeld worden met geld, en dat geldt niet alleen voor de eurolanden.”

Dat stelt Peter Garnry, strategisch analist van de Deense Saxobank. „Denemarken kent inmiddels ook negatieve rente en de Zweedse kroon wordt internationaal nu ook als veilige haven gezien. Beleggers willen hun geld in Noord-Europa stallen, maar niet alleen in euro’s.” De renteverschillen tussen noord en zuid zullen dan ook hoog blijven.

In combinatie met een uiterst lage groei en dito inflatie kunnen we naar zijn idee voorlopig ’Japanse toestanden’ tegemoetzien. „Een lastige situatie voor beleggers. Met dergelijke rendementen kun je je geld beter cash aanhouden. Immers, als de rente weer gaat oplopen, zit je al snel met enorme verliezen. Goud moet in tijden waar centrale banken miljarden bijdrukken ook deel uitmaken van de portefeuille, alsmede obligaties van multinationals, die veilig zijn en beter renderen dan staatsleningen. Europese bedrijven hebben te veel schulden en zijn te weinig concurrerend”, zegt hij.

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.