Nieuws/Financieel
1225360
Financieel

Dekking sinds 2009? nauwelijks hoger?

Pensioenreuzen weer terug bij kredietcrisis

De grootste pensioenfondsen van Nederland hebben hun financiële positie in 3,5 jaar tijd nauwelijks zien verbeteren. Per saldo stonden ze er eind juni 2012 nog net zo belabberd voor als tijdens de kredietcrisis in 2009, toen ze bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) een plan indienden om weer boven Jan te geraken. De eerder aangekondigde kortingen op de oude dag van miljoenen Nederlanders komen met rasse schreden dichterbij.

Dit blijkt uit de dekkingsgraden die pensioenreuzen ABP (ambtenaren), PFZW (zorg), PME (grootmetaal) en PMT (kleinmetaal) vandaag presenteren. Dit cijfer, dat de verhouding tussen vermogen en toekomstige verplichtingen weergeeft, lag bij deze fondsen eind juni nauwelijks hoger dan de standen die werden gepubliceerd op 31 januari 2009. De beoogde dekking eind 2012, die de fondsen in 2009 opschreven in hun ‘herstelplannen’, is nu verder weg dan ooit.

In de herstelplannen staat hoe de fondsen denken eind 2013 weer op een dekking van 105% te komen, de ondergrens die DNB hanteert. Ze gaven ook aan wat de beoogde stand aan het einde van 2009, 2010, 2011 en 2012 zou moeten zijn. Als de echte dekkingsgraad op deze meetmomenten te ver afwijkt van het uitgestippelde pad, moeten de fondsen aanvullende maatregelen nemen. Voor de meeste betekent dat pensioenverlagingen.

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.