Nieuws/Financieel
122631255
Financieel

Verliesbeurt voor Amerikaanse beurzen

New York - De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag met verlies. Beleggers op Wall Street reageerden op de oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en Iran. Ook een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell drukte op het sentiment.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 26.548,22 punten. De brede S&P 500 ging 1 procent omlaag naar 2917,38 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,5 procent tot 7884,72 punten.

Trump heeft Iran nieuwe sancties opgelegd. Die zijn gericht tegen de hoogste geestelijk leider van de islamitische republiek, grootayatollah Ali Khamenei, en andere topfiguren. Teheran heeft geërgerd gereageerd, waarna Trump weer met geweld dreigde.

Renteverlaging

Federal Reserve-baas Powell liet weten de economie scherp in de gaten te houden en maatregelen te nemen als dat nodig is. Wel liet hij doorschemeren dat een renteverlaging in juli nog zeker geen uitgemaakte zaak is. Powell wil pas conclusies trekken als alle data zijn bekeken.

Qua bedrijven is er overnamenieuws uit de farmaciesector. AbbVie legt 63 miljard dollar in aandelen en contanten op tafel voor Allergan. AbbVie is onder meer actief met middelen tegen reuma en psoriasis. Allergan is vooral bekend van botox. AbbVie kelderde meer dan 16 procent, maar Allergan schoot ruim 25 procent omhoog.

Goud

Huizenbouwer Lennar opende de boeken en deed het beter dan verwacht. Cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt vielen echter flink lager uit dan waar economen rekening mee hadden gehouden. Het aandeel daalde 6,2 procent.

Op macro-economisch gebied meldde marktonderzoeker Conference Board dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juni is gedaald naar het laagste niveau sinds september 2017.

De euro was 1,1370 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 57,86 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 65,06 dollar per vat. De goudprijs bereikte het hoogste peil in zes jaar.