Nieuws/Financieel
1226717
Financieel

Spanjaarden kopen de Linnaeushof

De grootste speeltuin van Europa is in Spaanse handen. Gisteren werd bekend gemaakt dat de Linnaeushof in Bennebroek overgenomen is door de Spaanse Aspro-groep. De speeltuin is daarmee eigendom geworden van een internationaal pretparkconcern dat sinds 2008 ook al eigenaar is van Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. De Linnaeushof begon in 1956 als showtuin voor bloembollen en groeide uit tot een speeltuin met meer dan 250.000 bezoekers per jaar.

Sander Grijpstra staat als kleinzoon van de oprichter nog tot september aan het roer. „Het was een persoonlijke keuze om het park te verkopen. Dat was niet gemakkelijk want je weet dat je een geliefd bedrijf achterlaat. We zijn daarom uiterst zorgvuldig te werk gegaan bij het zoeken van een geschikte partij. Aspro is geen onbekende op de Nederlandse markt en ze geloven in het park. Ik denk dat zij met hun internationale kennis en ervaring in staat zijn om er nog iets mooiers van te maken.”

De Aspro-groep is een pretparkmultinational met 41 parken. Steeds meer parken scharen zich onder de vleugels van dit soort grote internationale partijen.

Annemarie de Groot, sectormanager horeca en recreatie bij de Rabobank verbaast zich over deze buitenlandse interesse. „De afgelopen vijf jaar zijn er 40 attractieparken bijgekomen. De Nederlandse markt is een verdringingsmarkt geworden. De bezoekersaantallen blijven weliswaar redelijk gelijk, maar er is geen Nederlander meer die de volle mep betaalt. Parken vechten om de gunst van de consument door continue kortingsacties te geven.”

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.