Nieuws/Financieel
1227985820
Financieel

Dow loopt gesmeerd omhoog; Microsoft zakt weg

NEW YORK (AFN) - In New York had de Dow de wind flink in de rug gesteund door de goede gang van zaken bij de oliefondsen. Verder is de blik gericht op de verlenging van een pakket coronasteunmaatregelen door de Amerikaanse president Donald Trump.

De Dow Jones-index eindigde 1,3 procent in de plus op 27.791 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 3360 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,4 procent in tot 10.968 punten.

Trump ondertekende zaterdag een decreet om de Amerikaanse economie te ondersteunen omdat hij vond dat de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten over een stimuleringspakket te lang duurden.

Bij de bedrijven maakte sportartikelenverkoper Foot Locker een koerssprong van 6,7 procent. Het kwam met een beter dan verwachte update over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar. In de periode tot 1 augustus is sprake van een vergelijkbare omzet die 18 procent hoger ligt. Ook het winstcijfer viel mee, geholpen door fiscale regelingen.

Ook techbedrijf Twitter weet de aandacht op zich te richten. Het bedrijf zou met Microsoft de strijd aan willen binden om de Amerikaanse activiteiten van de populaire filmpjes-app TikTok. Microsoft is al in onderhandeling met TikTok-eigenaar ByteDance over een overname. Ingewijden zeiden echter tegen de South China Morning Post dat de kans klein is dat ByteDance een deal sluit voor de verkoop van TikTok. Twitter steeg 0,8 procent, Microsoft daalde 2,4 procent.

Oliebedrijven als Chevron (+3,4 procent) en Exxon Mobil (+2,5 procent) profiteerden van optimistische verwachtingen van oliegigant Saudi Aramco. het Saudische bedrijf verwacht dat de vraag naar de brandstof ondanks de coronacrisis dit jaar zal aantrekken. Ook de olieprijzen zaten in de lift. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent meer op 42,13 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 45,12 dollar per vat.

De euro was 1,1750 dollar waard tegen 1,1759 dollar bij de slotbel in Europa.