Nieuws/Financieel
1229909
Financieel

Beperking aftrekpost bedrijven valt slecht

De plannen van de Kunduz-coalitie om de renteaftrek voor internationaal opererende bedrijven te beperken, zijn funest voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Grote multinationals die hun hoofdkantoor al in de polder hebben staan, krijgen een extra stimulans om deze te verplaatsen. En ondernemingen die voor het eerst voet willen zetten op Europese bodem, zullen ons land eerder links laten liggen. „De toegangspoort wij altijd zijn geweest, wordt steeds verder dichtgegooid.”

Hiervoor waarschuwen belastingexperts na het inzien van een wetsvoorstel, waarin de fiscale plannen van het ’Lenteakkoord’ zijn uitgewerkt. De toelichting is begin deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin wordt de renteaftrek van bedrijven die vanuit Nederland een buitenlandse overname doen of een belang nemen gedeeltelijk aan banden gelegd.

Nederlandse bedrijven die op overnamepad gaan in het buitenland, krijgen een fiscaal douceurtje als ze deze financieren met geleend geld. De rentekosten die ze aan de bank betalen, mogen ze aftrekken van hun winst. Hetzelfde geldt bij het nemen van een belang in een onderneming elders. Ook buitenlandse bedrijven die via een Nederlandse vestiging dit soort activiteiten ontplooien, mogen de aftrekmogelijkheid gebruiken.

Grote bedrijven hebben tot aan het Europese hof gevochten voor deze aftrekpost. Maar sinds vorig jaar gaan er in politiek Den Haag geluiden om het verlies aan inkomsten voor de staatskas, naar verluidt €1,2 miljard per jaar, toch weer goed te maken.

Lees de rest van het verhaal vandaag in de Financiële Telegraaf (pagina 21)