Nieuws/Financieel
1230080379
Financieel

'Britse overheid wil staatsbelang nemen in getroffen bedrijven'

Londen - De Britse overheid werkt aan een plan om een staatsbelang te nemen in luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Dat schrijft de Financial Times op basis van ingewijden.

Volgens de zakenkrant zou de Britse regering miljarden ponden willen steken in bedrijven, waaronder British Airways. Dat zou gebeuren in ruil voor aandelen die uiteindelijk weer aan beleggers kunnen worden verkocht.

Ook in andere landen wordt aan dergelijke maatregelen gedacht. Zo heeft de Duitse overheid al laten weten nationalisatie van belangrijke bedrijven niet uit te sluiten om te voorkomen dat ze omvallen.

British Airways

Luchtvaartmaatschappijen als British Airways, onderdeel van de internationale luchtvaartgroep IAG, worden flink geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Tal van landen hebben reisbeperkingen en vliegverboden ingesteld, waardoor er veel minder gevlogen kan worden en de vraag naar tickets flink is opgedroogd.

Begin deze maand viel al het doek voor de Britse maatschappij Flybe. Die verkeerde al langer in financieel zwaar weer. Door de virusuitbraak raakte de onderneming extra in de problemen, wat het laatste zetje gaf.

In de podcast Kwestie van Centen wordt uitgelegd wat de rechten zijn voor Nederlandse werkgevers, werknemers en zzp’ers in de coronacrisis en welke stappen ze kunnen ondernemen om het hoofd boven water te houden. Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.