Nieuws/Financieel
1231458
Financieel

Superwaakhond valt met de deur in huis

KPN-topman Eelco Blok, de top van de NS en ook de nieuwbakken PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen en bestuurders van drinkwaterbedrijven moeten thuis op hun tellen gaan passen. Alle ruim 500 ambtenaren van de vanaf 1 januari actieve toezichthouder ACM mogen namelijk zonder hun toestemming, politiebegeleiding of huiszoekingsbevel de woning van een bestuurder binnenvallen.

Kasten en kluizen in de eigen woning zijn nu vaak nog dankbare verbergplaatsen voor belastbare informatie die men liever niet op kantoor laat slingeren. Tegen de tijd dat de vermoede documenten zijn opgevraagd, is echter vaak veel tijd verloren gegaan en is informatie ’verdwenen’.

Een wetsvoorstel voor de fusie van kartelwaakhond NMa, telecomwaakhond Opta en de Consumentenautoriteit (CA) ligt tot 13 juli ter consultatie aan Kamerleden en marktpartijen voor. De fusie vloeit voort uit de aanvankelijke bezuinigingsoperatie van het kabinet-Rutte. De toezichthouders moeten per 2015 een besparing van €7,4 miljoen realiseren met hun samengaan.

Minister Verhagen (EL&I) acht het wenselijk dat middelen en handelwijze van de drie onderdelen daarbij zoveel mogelijk gelijkgetrokken worden. De NMa, momenteel belast met het beoordelen van fusies en overnames, én kartelonderzoek, heeft voor dat laatste onderdeel al een aantal vergaande bevoegdheden. Voor de andere toezichthouders betekent het voorstel een aanzienlijke vergroting van de slagkracht. Zo mogen ook computers of meubelstukken verzegeld worden, indien ze niet mee te nemen zijn of het speurwerk lang duurt.

Lees de rest vandaag in de Financiële Telegaaf (pagina 21)