Nieuws/Financieel
1236212137
Financieel

Dossier

Dit moet je weten over de nieuwe ECB-baas Lagarde

Lagarde staat aan het begin van haar ambtstermijn bij de Europese Centrale Bank.

Lagarde staat aan het begin van haar ambtstermijn bij de Europese Centrale Bank.

Amsterdam - Vandaag begint Christine Lagarde aan haar nieuwe baan als president van de Europese Centrale Bank. De Française wordt daarmee de opvolger van Mario Draghi en het symbool van extreem lage rentes, problemen bij de pensioenfondsen en de schier eindeloze strijd tussen het noorden en het zuiden van de eurozone.

Lagarde staat aan het begin van haar ambtstermijn bij de Europese Centrale Bank.

Lagarde staat aan het begin van haar ambtstermijn bij de Europese Centrale Bank.

Aan de vooravond van haar presidentschap bij de ECB loste Lagarde deze week al een schot voor de boeg: wat haar betreft moeten noordelijke landen als Nederland en Duitsland meer investeren in zaken als infrastructuur en onderwijs. Wie klaagt over een lage spaarrente, moet bovendien maar blij zijn dat hij zijn baan nog heeft. Lees: zonder die lage rentes zou het allang weer crisis zijn.

Lagarde was in veel dingen de eerste: de eerste vrouwelijke minister van Financiën in Frankrijk, de eerste vrouw op de hoogste post bij advocatenkantoor Baker & McKenzie. En ook de ECB krijgt met Lagarde voor het eerst een vrouw als hoogste baas. Op één vlak is de Française géén pionier: ze is de tweede politicus aan het hoofd in Frankfurt. Vice-president van de ECB Luis de Guindos was van 2011 tot 2018 minister van Financiën van Spanje.

Begin juli, toen duidelijk werd dat Lagarde de prestigieuze ECB-baan zou krijgen, spraken Martin Visser en Dorinde Meuzelaar al over de wind die er onder haar gaat waaien. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de spaarrente? Klanten van ABN Amro eindigen het tijdperk-Draghi met slechts 0,01% op de teller.

Tijdens de hoorzittingen van Lagarde in het Europees Parlement bleek al iets meer welke kant de nieuwe ECB-baas op wil: meer stimuleringsmaatregelen in de lidstaten, een kleinere kloof tussen arm en rijk, en een groener en socialer beleid. „Centrale banken opereren niet in een vacuüm. Ze opereren in breder perspectief.”

Terwijl Lagarde in de wachtkamer zat, deed haar voorganger Draghi nog één keer ’whatever it takes’ om de economie van de eurozone op de been te houden. De rente ging verder omlaag, naar -0,5%, en er kwam een nieuw opkoopprogramma van obligaties – dat juist ingaat op Lagardes eerste werkdag. Dat is de erfenis die Lagarde nog lang met zich zal meetorsen, concludeerden Martin Visser en Dorinde Meuzelaar in een nieuwe podcast.