Nieuws/Financieel
1238993
Financieel

Slot Damrak: Verkoopdruk AEX neemt toe; Nieuwe dreun Altice

Wilhelm van Zyl, topman van Reinet Investments, vierde de gang naar de Amsterdamse beurs met een slag op de gong.

Wilhelm van Zyl, topman van Reinet Investments, vierde de gang naar de Amsterdamse beurs met een slag op de gong.

De Amsterdamse beurs vervolgde dinsdag de weg omlaag na een hoger begin. De herstelbeweging bij de euro en tegenvallend nieuws over de Chinese industrie werkten negatief door op het sentiment. Bij de hoofdfondsen kreeg Altice een nieuwe afstraffing voor de kiezen. ArcelorMittal was ook flink uit de gratie.

Wilhelm van Zyl, topman van Reinet Investments, vierde de gang naar de Amsterdamse beurs met een slag op de gong.

Wilhelm van Zyl, topman van Reinet Investments, vierde de gang naar de Amsterdamse beurs met een slag op de gong.

De AEX-index eindigde 0,7% lager op 542 punten. De AMX hield de voeten net niet droog en raakte fractioneel kwijt op 815,93 punten.

Beurzen elders in Europa kleurden minder rood dan Amsterdam. Frankfurt en Parijs daalden 0,2% respectievelijk 0,4%.

Stefan Koopman, econoom bij Rabobank, benadrukt dat het afgezwakt groeicijfer bij de Chinese industrie het sentiment mede parten speelde. Hij wijst er op dat deze tegenvaller direct lagere grondstofprijzen tot gevolg had. „Wij voorzien geen harde landing in China. Een groeivertraging is echter niet uit te sluiten.”

Verder hadden de koersen op het Damrak last van de aantrekkende euro, stelt Koopman. „Het is opvallend dat de euro lange tijd niet reageerde op goed nieuws uit de eurozone, maar het sterke bbp-cijfer uit Duitsland zorgde gelijk voor een waardestijging tegenover de dollar.”

De aanhoudende onzekerheid over de verschillende Amerikaanse belastingplannen blijft volgens Koopman eveneens de kopersbereidheid temperen. Hij gaat er van uit dat er voldoende steun is in het Huis van Afgevaardigden om de belastingherziening er snel doorheen te krijgen, maar dat de problemen liggen in de Senaat waar het veel moeilijker is om de Republikeinen die slecht een kleine meerderheid hebben op één lijn te krijgen.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen behield KPN de koppositie met een winst van 1,5%. Industriebedrijf Aalberts dikte 0,9% aan. Ahold Delhaize voegde 1,1% toe aan het vorige slot.

Tankopslagbedrijf Vopak herstelde deels van de tik op maandag en klom 1,3%. ASML werd door beleggers 0,2% hoger gezet gesteund door de aanhoudende overnamestrijd in de chipsector.

Telecom- en kabelmaatschappij Altice was wederom de gebeten hond bij beleggers en belandde door een koersval van 13,2% op het laagste niveau in zijn 3-jarige bestaan op het Damrak. Sinds begin juli is het aandeel meer dan gehalveerd. Een recente ingreep door de oprichter in het topmanagement had niet het gehoopte resultaat. Beleggers vrezen dat de torenhoge schuld zich gaat wreken, nu de gang van zaken in vooral Frankrijk tegenvalt. De Amerikaanse bank Morgan Stanley zag zich genoodzaakt het koersdoel te verlagen van €20,50 naar €13,50. Corné van Zeijl, analist bij Actiam, benadrukt dat de schuldenberg bij Altice zowel operationeel als financieel steeds meer lijkt te gaan knellen.

ArcelorMittal ging flink gebukt onder de minder sterke prestatie dan verwacht bij de industrie in China. De koers van het staalconcern gleed 5% weg.

ING had eveneens een mindere dag en liet 1,2% liggen. Voor Unilever werd 0,9% minder betaald. De oliefondsen RD Shell en SBM Offshore verloren vanwege een stevige late dip in de olieprijs tot onder de $62 per vat 0,9% respectievelijk 1,7%.

Bij de middelgrote fondsen had BESI de wind stevig in de rug met een plus van 2,4%. VolkerWessels kreeg er 2,1% bij in de aanloop naar de publicatie van de reultaten later deze week. ASMI sloeg de weg omhoog weer in en kon 0,9% bijschrijven.

Flow Traders dook maar liefst 8,4% onder het vorige slot. Bij de start van de handel was de averij nog groter. Beleggers deden het aandeel van het handelshuis massaal van de hand vanwege de schrik over de komende aanscherping van de kapitaalregels.

Kardan duikelde naar een aderlating van 11,6%. De aankondiging van het bedrijf dat de verkoop van een dochteronderneming op zich laat wachten joeg beleggers uit het aandeel. De investeringsmaatschappij probeert nu een regeling te treffen met investeerders om ook volgend jaar aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.