Nieuws/Financieel
1239115
Financieel

Economische groei zet door

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gegroeid met 0,4% en dat is minder sterk dan in het kwartaal daarvoor toen de groei uitkwam op 1,5%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De economische groei is vooral te danken aan de toegenomen investeringen, consumptie en export. Op jaarbasis groeide de economie met 3%.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is er nog steeds sprake van een uitzonderlijk hoge groei. „Na een grote uitschieter is het in het kwartaal daarna altijd iets minder. Maar we zien dat het fundament onder de economische groei nog altijd zeer stevig is. Als we naar de afgelopen drie kwartalen kijken, hebben we te maken met een bovengemiddelde groei.”

Het positieve vertrouwen van Nederlandse ondernemers heeft ervoor gezorgd dat er meer geïnvesteerd is in woningen, vliegtuigen en personenauto’s. Verder hebben bedrijven meer machines aangeschaft.

„Economische groei krijgt pas écht betekenis wanneer Nederlanders ervan beginnen te profiteren”, reageert minister Wiebes (Economische Zaken) „In de cijfers zien we dat nu gebeuren: de groei van de werkgelegenheid zet zich door. In het derde kwartaal van 2017 kwamen er 51 duizend banen bij. Dat is goed nieuws.”

Ook consumenten hebben meer besteed dan in de voorgaande kwartalen. Zij gaven vooral meer uit aan elektrische apparaten, kleding en de inrichting van hun huis, maar ook aan diensten zoals de horeca en recreatie.

De uitvoer van goederen en diensten groeide in het derde kwartaal sterker dan in de eerste twee kwartalen. Nederlandse ondernemingen exporteerden vooral meer machines en apparaten. Verder gingen er ook meer chemische producten en auto’s de grens over.