Nieuws/Financieel
1239193512
Financieel

Van Houten zit de rit bij Philips toch niet uit

Vertrekkend Philips-ceo Frans van Houten.

Vertrekkend Philips-ceo Frans van Houten.

Amsterdam - Frans van Houten ziet af van een vierde termijn als president en ceo van medisch technologiebedrijf Philips en draagt zelfs vervroegd het stokje over aan Roy Jakobs. Hoewel Van Houtens derde termijn nog tot april volgend jaar zou duren, houdt het bedrijf al op 30 september aanstaande een extra aandeelhoudersvergadering om de wisseling van de wacht per 15 oktober te bevestigen.

Vertrekkend Philips-ceo Frans van Houten.

Vertrekkend Philips-ceo Frans van Houten.

Van Houten blijft nog tot 30 april volgend jaar aan als adviseur van Philips.

Philips kiest met Jakobs na het wegen van diverse interne en externe kandidaten voor eigen kweek, blikt uit het persbericht dat dinsdagochtend uitging. Jakobs werd in 1974 geboren in Kerkrade en werkt sinds 2010 bij Philips, na eerder in dienst te zijn geweest bij Shell en Reed Elsevier. In een toelichting voor de pers benadrukte Van Houten dat het zijn eigen beslissing is geweest om niet op te gaan voor een vierde termijn en dat daarover ’overeenstemming was bereikt met de raad van commissarissen’. Het besluit zou niet zijn ingegeven door de problemen met de apneu-apparaten, zo zei Van Houten. Van druk van toezichthouders als de Amerikaanse food and drug administration om eerder af te treden was volgens hem geen sprake geweest.

Snel weg

Volgens Van Houten is het een goed moment om te stoppen nu zijn opvolger is gekozen en hij ’niet gelooft in lange overdrachten’. Dat was hemzelf ook niet goed bevallen toen hij als ceo van NXP overkwam en als opvolger van Gerard Kleisterlee eerst een half jaar als chief operating officer werd aangesteld, voordat hij op de voorzittersstoel mocht plaatsnemen. Het overdrachtsmoment in oktober zou goed uitkomen in verband met de budgettering voor het komende jaar.

Van Houten zei blij te zijn met de keuze voor Jakobs, die hij zelf in 2018 naar het executive committee van Philips heeft gehaald. Jakobs leidde daar aanvankelijk de divisie personal health, waar onder andere de tandenborstels, maar ook de airfryers onder vielen, maar ging leiding geven aan het grotere onderdeel connected care nadat daar marges onder druk waren komen te staan en de Duitse topvrouw Carla Kriwet moest vertrekken. Nadat de crisis rond de apneu-apparaten uitbrak bij subdivisie respironics, dat onderdeel is van connect care, pakte Jacobs ook daar de directe leiding op.

Geprezen

Van Houten is geprezen voor de manier waarop hij de koers van het bedrijf heeft verlegd van een elektronicaconglomeraat naar een medisch technologiebedrijf. Het bedrijf nam onder zijn leiding onder andere afscheid van de lichtdivisie waar het allemaal mee begon, de audio- videotak (2014) en consumentenelektronica (2021) waar het bedrijf groot mee is geworden.

Ondanks problemen rond fabrieken van Philips die medische apparatuur maakten in de Verenigde Staten, leek Philips deze overstap succesvol te maken, totdat in het voorjaar van 2021 bekend werd dat er stukjes geluidwerend purschuim los konden raken in slaapapneu-apparaten. Aangezien het materiaal mogelijk kankerverwekkend zou zijn en mogelijk in de luchtwegen van patiënten terecht konden komen, werd daarvoor een enorme terugroep- en reparatie-actie opgezet. De kosten daarvan werden aanvankelijk geraamd op €250 miljoen, maar dat bedrag werd herhaaldelijk verhoogd tot inmiddels ruim €900 miljoen, nog afgezien van de schadeclaims van patiënten die Philips zal moeten uitkeren.

Zeer kritisch

De Amerikaanse Food and Drugs Administration die toezicht op het proces is de afgelopen tijd zeer kritisch geweest op de manier waarop Philips met signalen over mogelijke risico’s is omgegaan en de manier waarop bij het oplossen van het probleem met klanten is gecommuniceerd.

Hoewel Philips sinds het uitbreken van de apneu crisis aan de beurs 60% van zijn waarde verloor, hield Van Houten tot een paar maanden geleden vol, dat hij zichzelf nog steeds beschouwde als de juiste man om de problemen op te lossen. „Ik denk dat ik weet wat er moet gebeuren en wil daar ook voor de volle 100% voor inzetten”, zei hij.