Financieel/Nieuws
1239257
Nieuws

Flow Traders krijgt dreun op beurs om kapitaaleisen

Flow Traders verliest dinsdag fors op de Amsterdamse beurs nadat De Nederlandsche Bank (DNB) extra kapitaaleisen aan het handelsbedrijf heeft gesteld. Bovendien gaan nieuwe bonusregels gelden.

Redactie DFT

Het Amsterdamse aandeel noteerde 8% lager rond tien uur. De aankondiging van DNB van maandagavond geldt voor in totaal dertien Nederlandse handelshuizen, maar ook voor nieuwe bedrijven die door de Brexit voor Nederland hebben gekozen.

In de kern maakt DNB vanaf 2020 volgens Europese kapitaaleisen een einde aan de soepeler Nederlandse regels.

’Gelijk speelveld’

Tot 31 maart hebben de veelal elektronische handelaren de tijd gekregen om aan de Europese eisen te voldoen. In een reactie meldde ceo Dennis Dijkstra „vertrouwen in de uitkomst” te hebben.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat alle handelshuizen een ’gelijk speelveld’ hebben. Daarin kan Flow Traders prima functioneren, suggereerde Dijkstra. Flow Traders wil de markt later informeren, „zodra er duidelijkheid is over de impact van de nieuwe toezichteisen”.

Bonusbeleid aangepast

Die eisen hebben vanaf 2020 ook gevolgen voor het bonusbeleid bij de handelshuizen en Flow Traders, zo meldde het. Die werken met een model met hoge bonussen en een relatief lage vaste beloning ten opzichte van andere beursbedrijven. Tot 2019 zal er geen bonusplafond gezet worden door DNB op zulke bedrijven met een vergunning in proprietary trading, de handel voor eigen boek.

In de markt werd negatief gereageerd op de volgens handelaren en analisten te summiere toelichting van Flow Traders hoe het bedrijf aan de kapitaaleisen wil gaan voldoen.