Financieel/Geld
1239366
Geld

Verzekeraars schrappen dekkingen extra pakket

Zorgverzekeraars houden de prijzen van aanvullende verzekeringen laag door in de dekking te schrappen. Er worden bijvoorbeeld minder behandelingen voor een fysiotherapeut of minder geld voor een beugel vergoed, meldt verzekeringsvergelijkingssite Zorgkiezer dinsdag.

„Het gaat vooral om de uitgebreide aanvullende pakketten waarbij de dekking wordt verminderd”, zegt Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer.nl. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval, een exact aantal kan Ruys niet noemen. Zo houdt VGZ, goed voor een kwart van alle verzekerden, de premies van aanvullende verzekeringen gelijk en verandert niets aan de dekking.

Fysiotherapie

Zilveren Kruis, met meer dan 3 miljoen verzekerden ook goed voor een kwart, voert wel verlagingen door bij de aanvullende verzekering. Zo gaat de maximale vergoeding voor podotherapie bij twee pakketten met €50 en €100 omlaag. Ook vervalt de vergoeding voor fysiotherapie bij artrose in het aanvullende pakket.

AnderZorg halveert volgend jaar de dekking voor alternatieve geneeswijzen, van €400 naar €200. Hema schroeft de maximale vergoeding voor het plaatsen van een beugel terug van €2000 naar €1500. DSW verlaagt de maximale vergoeding van fysiotherapie van 36 naar 27 behandelingen en Menzis gaat terug van 40 naar 32 behandelingen. CZ vergoedt volgend jaar zes behandelingen minder.

Lees ook: ’To do’ bij kiezen zorgverzekering

Volgens Ruys is het een trend die al langer aan de gang is. „Vroeger kreeg je fysiotherapie bijvoorbeeld onbeperkt vergoed.” Een verklaring voor de verlaging van de dekking van aanvullende verzekeringen ligt in het aantal mensen dat voor een aanvullende verzekering kiest. „Dat doen minder mensen, degenen die overblijven maken er veel gebruik van waardoor de kosten stijgen.”

Betaalbaar

Dit beeld wordt gestaafd door de situatie bij CZ. „Bij ons is het aantal mensen dat aanvullend verzekerd is, gedaald. Wie wel aanvullend verzekerd is, maakt daar meer gebruik van. Dat zie je bijvoorbeeld bij fysiotherapie”, schetst een woordvoerder van CZ. „We verwachten dat deze trend doorzet. Willen we de verzekering betaalbaar houden, dan moeten we scherp kijken op wat we vergoeden.”

Ook Menzis ziet de kosten voor fysiotherapie stijgen. „We hebben de vergoeding verlaagd om deze verzekering toegankelijk te houden. Doe je dat niet, dan zijn gezondere mensen geneigd deze verzekering niet af te sluiten, waardoor hij straks helemaal niet meer te betalen is”, legt een woordvoerder uit.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een aanvullende verzekering minder geneigd zijn om over te stappen naar een andere verzekeraar. Waarschijnlijk omdat ze vaker chronisch ziek zijn en graag dezelfde vergoedingen willen behouden. „Maar dat is dus niet vanzelfsprekend als je bij je huidige verzekeraar blijft”, zegt Ruys die aanraadt om de dekking elk jaar weer onder de loep te nemen.

Basisverzekering

Afgelopen zondag hebben de zorgverzekeraars de premies voor de basisverzekering bekendgemaakt. Zorgkiezer ziet dat de verschillen in basisverzekeringen toenemen. Sommige verzekeraars verlaagden de prijs, terwijl die bij anderen gelijk blijft of juist stijgt. De gemiddelde premie voor het basispakket is rond de 112 euro per maand. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste verzekeraar was met meer dan 30 euro in de maand echter nog nooit zo hoog.

Bekijk hier de premies voor de basisverzekering in 2018

Nu de premies bekend zijn, kan het overstapseizoen beginnen. Jaarlijks stappen zo'n 1 miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekeraar. Zeven op de tien Nederlanders zijn echter sinds het nieuwe zorgstelsel tien jaar geleden werd ingevoerd, nog nooit van verzekeraar veranderd.