Nieuws/Financieel
1239833
Financieel

Altice steeds dieper in moeras

Patrick Drahi, oprichter en grootaandeelhouder Altice.

Patrick Drahi, oprichter en grootaandeelhouder Altice.

Amsterdam - Kabel- en telecomconcern Altice scheert op de beurs langs de rand van de afgrond. Dit jaar verloor het aandeel 53%. Analisten worden somberder over de verdiensten, het gebrek aan nieuwe abonnementen en wantrouwen de capaciteit van het bedrijf om in kosten te snijden.

Patrick Drahi, oprichter en grootaandeelhouder Altice.

Patrick Drahi, oprichter en grootaandeelhouder Altice.

Van onze verslaggevers

Altice houdt bijvoorbeeld tot ver in 2019 last van druk op het bedrijfsresultaat in Frankrijk. Aan de ene kant kampt het bedrijf van de Frans-Israëlische oprichter Drahi met oplopende kosten in zijn thuisland. Daarnaast houdt Altice last van felle prijsconcurrentie. Bovendien wijzigen belastingtarieven in zijn nadeel, vrezen analisten van Morgan Stanley voor het bedrijf dat drie jaar terug het Franse telecombedrijf SFR voor €13 miljard kocht. Ook reeg het Cablevision voor €15,7 miljard en een meerderheid in Suddenlink voor €8,22 miljard aan zijn ketting. Zijn schuld dikte aan tot bijna €50 miljard.

Morgan Stanley verlaagt het koersdoel van €13,50 (-€7), terwijl het aandeel dinsdag €8,90 (-13,2%). Kepler Chevreux schaafde eveneens €7 van zijn koersdoel af en komt uit op €18. Altice heeft nu een marktwaarde van €14,3 miljard.

Ook de shock van zijn handelsupdate op 2 november houdt aan. Drahi nam de leiding over van Michel Combes. „Die heeft nou juist het netwerk van Altice naar het niveau van Orange gebracht, maar tegen kosten”, zegt analist Alan Nichols van onderzoeker Morningstar. „In de top zijn nu kostensnijders terug. Dat snijden houdt eens op. Als daar geen abonnementengroei tegenover staat, krijgt Altice het moeilijk. In Europa kun je maar beperkt hogere prijzen vragen.”