Nieuws/Financieel
1241745172
Financieel

Dow zakt 400 punten na historisch rentebesluit

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen ging woensdagavond tot 400 punten terug na het besluit van de Federal Reserve om de belangrijkste rente te verlagen met 25 basispunten.

Na negen renteverhogingen in de afgelopen vier jaar, bleef de renteverlaging beperkt tot 25 basispunten.

Hij meldde daarop dat het een ’mid cycle’-beleidsaanpassing was en niet de start van een serie van renteaanpassingen, die duiden op het einde van de economische cyclus.

Powell benadrukte dat momenteel niets in de Amerikaanse economie een obstakel voor de groei vormt. Wel meldde hij een lagere banengroei voor de rest van het jaar.

De Dow ging daarop in het rood bij 26.838 punten, de S&P500 verloor 1,1%, de Nasdaq ging tot 1,4% in het rood. Vooral consumentenmerken op de beurs kregen daarna tikken, de sector zakte 1,8%.

Ook de rente op Amerikaanse langjarige staatsobligaties gingen terug, in reactie op beleggers die zekerheid zochten. De tweejarige treasury ging 12 basispunten omhoog tot 2,17%. Maar ook goud en zilver verloren waarde, 0,8% en 1,5% respectievelijk.

De euro ging naar het laagste punt tegen de dollar sinds mei 2017.

Analisten schatten vervolgens in dat de waarschijnlijkheid van een volgende rentedaling in september snel daalt, gemiddeld is die kans 55% geworden, tegen 85% voor de uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell.

Volgens zakenbank Jefferies is uit de woorden van Powell niet op te maken dat de Fed de start van het einde van de cyclus is ingegaan.

GE

Apple ging ruim 4 procent vooruit, na resultaten die dinsdag nabeurs naar buiten kwamen. De techreus is optimistisch over de verkopen van de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar op de markt komen en rekent voor het lopende vierde kwartaal van het gebroken boekjaar op een omzet van 61 miljard tot 64 miljard dollar. Daarmee zou de omzet hoger uitvallen dan de prognoses van analisten.

Industrieconcern GE leed in het afgelopen kwartaal een flink verlies door hoger dan verwachte herstructureringskosten. Wel is GE positiever over de uiteindelijke prestaties dit jaar. Het aandeel kreeg er 1,6 procent bij.

Fiat Chrysler

Chipconcern Advanced Micro Devices (AMD) ging verder ruim 8 procent omlaag, na tegenvallende omzetverwachtingen. Andere bedrijven die de boeken openden waren onder meer muziekstreamingdienst Spotify (min 2,7 procent), autoconcern Fiat Chrysler (plus 3,3 procent) en navigatiedienstverlener Garmin (plus 4,2 procent).

De euro was 1,1130 dollar waard, tegen 1,1132 dollar bij slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 58,58 dollar. Brentolie klom 0,7 procent in prijs tot 65,20 dollar per vat.