Nieuws/Financieel
124184071
Financieel

Cisco maakt kortsluiting op verdeelde beurzen VS

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. Techbeurs Nasdaq zat voor de tweede achtereenvolgende dag in de lift. De beurswaarde van Apple kwam dichtbij de magische grens van $2000 miljard. Cisco Systems was echter een grote verliezer na tegenvallende kwartaalcijfers.

De Nasdaq eindigde 0,3% hoger. De breed samengestelde S&P 500-index daalde 0,2%. Door de koersval van Cisco zakte de Dow Jones-index met 0,3%.

Een uur voordat de beurshandel in New York vandaag van start ging, werd bekendgemaakt dat het aantal WW-aanvragen in de VS vorige week boven verwachting is gedaald naar 963.000. Het was voor het eerst sinds de coronacrisis dat minder dan een miljoen werkloze Amerikanen op weekbasis aanklopten bij de overheid voor financiële steun.

De politieke ruzie over steunmaatregelen om de crisis te lijf te gaan, was echter nog altijd gaande in de VS. Dat maakte beleggers voorzichtig. De markten blijven erop hopen dat de Democraten en het Witte Huis een akkoord bereiken over een pakket maatregelen waarbij meer geld in de economie wordt gepompt.

Op Wall Street ging Cisco Systems 11,2% onderuit. De maker van netwerkapparatuur en software kwam met tegenvallende resultaten. Tevens werd er een herstructurering aangekondigd bij Cisco.

Apple kwam qua beurswaarde dichterbij de magische grens van $2000 miljard. De techreus steeg 1,8%, waarmee de onderneming werd gewaardeerd op ongeveer $1967 miljard. Apple loste onlangs al staatsoliebedrijf Saudi Aramco af als waardevolste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De beurswaarde van Apple brak pas twee jaar geleden door de grens van $1000 miljard.

Taxi-app Lyft (-5,4%) heeft net als branchegenoot Uber veel minder klanten gehad in het tweede kwartaal. Het bedrijf dat zich voornamelijk op de VS richt zag de omzet met 61% dalen.

Biotechnologiebedrijf Qiagen (+0,4%) maakte bekend dat de overname door Thermo Fisher van de baan is. Aandeelhouders van de Duits-Nederlandse onderneming zien de deal niet zitten. Qiagen, dat onder meer in New York is genoteerd, moet nu een vergoeding van $95 miljoen overmaken aan de Amerikanen.

Ook Southwest Airlines (-1,5%) stond in de schijnwerpers. Volgens topman Garry Kelly zal het bedrijf dit jaar niet winstgevend zijn. Dat zou voor het eerst in 47 jaar zijn.

Bioscoopketen AMC maakte bekend na vijf maanden sluiting volgende week de deuren weer te openen. Het bedrijf won 14,4% aan beurswaarde.