Nieuws/Financieel
1242994886
Financieel

'China stuurt aan op minder brede deal'

Peking - China toont zich steeds minder bereid een brede handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De afgelopen weken hebben Chinese onderhandelaars meerdere keren met hun Amerikaanse tegenhangers gesproken in Peking. Het aantal onderwerpen dat de Chinezen bereid waren de revue te laten passeren zou aanmerkelijk zijn geslonken.

Donderdag worden de onderhandelingen op het hoogste niveau hervat. De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He reist naar Washington, maar zou geen afspraken willen maken over hervorming van het Chinese industriële beleid of het aanpakken van Chinese staatsbedrijven waar vanuit de VS over wordt geklaagd. Dat zouden wel belangrijke onderwerpen zijn voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Verzwakte onderhandelingspositie

Volgens analisten zijn de ontwikkelingen exemplarisch voor de verzwakte onderhandelingspositie van Trump ten opzichte van China. Dat zou te maken hebben met de onrust in de VS rondom een mogelijke afzettingsprocedure voor Trump en de, volgens ondernemingen door de handelsoorlog, afremmende economie.

Medewerkers van Trump weerspreken de invloed van de 'impeachment' op de onderhandelingen met China. Als de Chinezen dat wel zo zouden zien dan zou dat een misrekening zijn.