Nieuws/Financieel
1244021411
Financieel

Wall Street kabbelt richting rentebesluit

New York - De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag halverwege de handelsdag weinig beweging zien. Beleggers waren met de aandacht al bij het rentebesluit van de Federal Reserve. Daarnaast verwerkten ze meevallende cijfers over de economische groei en de werkgelegenheid in het bedrijfsleven in de Verenigde Staten.

Verder leek een geplande handelsontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in het water te vallen. De ontmoeting zou plaatsvinden tijdens een top in Chili, maar die is wegens interne onrust in Chili geschrapt. Het Witte Huis zei echter dat aan het tijdspad van de handelsdeal niets verandert.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 18.30 uur (Nederlandse tijd) een fractie hoger op 27.077 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent tot 3034 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent tot 8263 punten.

Renteverlaging

Naar alle verwachting kondigt de Fed om 19.00 uur (Nederlandse tijd) een renteverlaging van een kwart procentpunt aan, na al twee renteverlagingen eerder dit jaar. Verder zal veel aandacht uitgaan naar de toelichting van voorzitter Jerome Powell, waarin hij mogelijk licht werpt op toekomstig rentebeleid.

De waarde van GE steeg dik 9 procent. Het industrieconcern leed weliswaar opnieuw een groot verlies in het afgelopen kwartaal, maar presteerde wel beter dan verwacht. Ook werd GE positiever over de vrije kasstroom dit jaar.

Yum Brands, moederconcern van fastfoodketens als KFC en Pizza Hut zakte 8 procent. Vooral de omzet van Pizza Hut viel tegen. Brouwer Molson Coors kwam met tegenvallende omzetverwachtingen en zakte daarop ruim 3 procent. Verder kwamen onder meer speelgoedfabrikant Mattel (plus 8,2 procent) en chipmaker AMD (min 1,3 procent) met cijfers.

Boeing

Topman van Boeing Dennis Muilenburg was opnieuw in het Amerikaanse congres om aan de tand gevoeld te worden over de catastrofale problemen met de 737 MAX. Het aandeel ging dik 1 procent omlaag.

De euro noteerde op 1,1121 dollar, tegen 1,1123 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent minder op 54,62 dollar. De prijs van Brentolie zakte met 1,6 procent tot 60,58 dollar.