Nieuws/Financieel
1245532282
Financieel

Vliegmaatschappij Hongkong wil ’speciaal verlof’ personeel

Even uit de lucht.

Even uit de lucht.

HONGKONG - De 27.000 medewerkers van de Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is gevraagd om drie weken onbetaald verlof op te nemen. Dat zou moeten gebeuren tussen begin maart en eind juni op moeten nemen.

Even uit de lucht.

Even uit de lucht.

Met de gratis vrije dagen wil Cathay geld besparen en zo het bedrijf beschermen nu dat geraakt wordt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus, heeft topman Augustus Tang in een videoboodschap gezegd.

Financiële crisis

Volgens Tang is de situatie voor de luchtvaartmaatschappij net zo ernstig als de wereldwijde financiële crisis in 2009. De vakantie rond Chinees Nieuwjaar, normaal een van de meest winstgevende periodes voor het bedrijf, was volgens Tang „een van de moeilijkste die we ooit hebben gehad.”

Cathay schrapte eerder deze week al 90 procent van de vluchten van en naar het Chinese vasteland voor de komende twee maanden. Van alle andere vluchten werd 30 procent geschrapt. Cathay zette het zogeheten „speciaal verlof” voor het laatst in 2009 in. In 2003, tijdens de uitbraak van SARS, zette het Hongkongse bedrijf voor het laatst het mes in zijn vluchtschema.

Protesten

Vorig jaar was voor Cathay ook al een moeilijk jaar. Toen kwamen er door de aanhoudende protesten in Hongkong, die ook een aantal keer op de luchthaven van het financiële centrum werden gehouden, minder reizigers.