Nieuws/Financieel
1246347745
Financieel

Nieuwe baas ING krijgt niet heel veel meer

Vertrekkend ING-ceo Ralph Hamers.

Vertrekkend ING-ceo Ralph Hamers.

AMSTERDAM - ING geeft zich gewonnen in de jarenlange discussie over topsalarissen. De bank heeft besloten de salarissen bij de bank niet langer te spiegelen aan die bij grote Europese bedrijven.

Vertrekkend ING-ceo Ralph Hamers.

Vertrekkend ING-ceo Ralph Hamers.

In plaats daarvan vergelijkt ING de beloning voor de top vanaf nu met die van zes grote Nederlandse bedrijven, waaronder ook het mondiaal veel kleinere ABN Amro en Rabobank, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de bank. Daarnaast kijkt ING wat er bij zes banken uit de eurozone van soortgelijke omvang wordt verdiend.

ING stelt tot dit besluit te zijn genomen na lang overleg met diverse partijen, van toezichthouders tot aandeelhouders, vakbonden en klanten. Twee jaar geleden kreeg ING een storm aan kritiek over zich heen na een plan om het salaris van topman Ralph Hamers in lijn te brengen met dat van andere grote beursgenoteerde bedrijven uit Europa.

Bij veel Nederlandse klanten schoot het nieuwe jaarsalaris van zo’n €3 miljoen echter verkeerd. Het plan werd uiteindelijk binnen een week afgeblazen.

Het lijkt er nu sterk op dat de hoogste baas van ING zo’n 1,75 miljoen per jaar blijft verdienen, met kans op een variabele beloning van 20% van dit vaste salaris. Hoewel er geen bedragen voor bijvoorbeeld de nieuwe ceo worden genoemd, stelt de bank wel dat een snelle loonsverhoging aan de top ongewenst is. Het tot 2024 geldende beleid wordt binnenkort voorgelegd aan aandeelhouders.

Topman Hamers vertrekt later dit jaar bij ING. Hij stapt over naar het Zwitserse UBS, waar de beloning voor de top vele malen hoger ligt.