Nieuws/Financieel
1247804728
Financieel

’Ambities kabinet verder uit beeld’

Minder nieuwbouw en meer rente: woningcrisis groeit

Nieuwbouw van woningen in Drachten.

Nieuwbouw van woningen in Drachten.

Amsterdam - De wooncrisis verergert dit jaar door de dalende nieuwbouw en stijgende rente. Dat melden het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) en ABN Amro donderdag. De nieuwbouw daalt dit jaar naar verwachting met 10%. „Hiermee raken ook de woningbouwambities van het kabinet verder uit beeld”, zo meldt het EIB

Nieuwbouw van woningen in Drachten.

Nieuwbouw van woningen in Drachten.

Woonminister De Jonge wil dat er 100.000 woningen per jaar worden gebouwd, maar door de stijgende rente en energie, het verlagen van de maximale huren en de eis dat de nieuwbouw voor 60% ’betaalbaar’ moet zijn, lukt dat niet. Vorig jaar werden 70.000 bouwvergunningen afgegeven, dat is een daling van 12,5% ten opzichte van 2021. Een stijging wordt niet verwacht. De prijzen van koopwoningen zullen dit jaar 6% dalen. Dat lijkt goed nieuws, maar door de stijgende rente kunnen kopers minder lenen, aldus ABN Amro.

Bureaucratie is naast het gebrek aan locaties een grote rem op nieuwbouw. Ook worden woningcorporaties beperkt in hun investeringen en middelgrote steden uitgesloten van extra steun voor betaalbare woningen.