Financieel/Geld
1248673
Geld

TNO: ’Flexibel is de norm’

Werkgevers zijn niet geneigd om werknemers een vast contract aan te bieden. Het aandeel flexibele arbeidsrelaties stijgt nog steeds en lijkt de norm te worden.

Dat constateert onderzoeksinstituut TNO in de monitor Arbeid. Bijna twee vijfde van de werkzame beroepsbevolking heeft geen vaste arbeidsrelatie. Daarvan heeft 23% een flexibel contract, 12% werkt als zzp’er en 4% als zelfstandige met personeel.

Werkloosheid

De meeste werknemers met een flexibel contract willen liever een vaste aanstelling. De flexwerkers wisselen een baan steeds af met perioden van werkloosheid. Dit kost de samenleving geldt, waarschuwt TNO.

De flexibele schil heeft een functie, maar de nadelen zijn nu te groot voor werkgevers, werknemers en de samenleving, concludeert het onderzoeksinstituut. Er moet een balans gevonden worden tussen de behoefte aan flexibiliteit van organisaties en het welzijn van werkenden.

Dat kan volgens TNO onder meer door de flexschil terug te dringen en goed te zorgen voor zowel vaste werknemers als flexwerkers.