Financieel/Nieuws
1250109
Nieuws

Bijna €50 miljoen is straks ’bevroren’

Mkb-beurs Npex mikt op nieuwe vergunning

Trotter financierde zijn groei succesvol via Npex.

Trotter financierde zijn groei succesvol via Npex.

De handel op Npex gaat deze maand definitief stilvallen. De beurs voor mkb-bedrijven schrijft aan beleggers dat ze binnen enkele weken weer verder kan, als toezichthouder AFM mogelijk een nieuwe vergunning goedkeurt.

Trotter financierde zijn groei succesvol via Npex.

Trotter financierde zijn groei succesvol via Npex.

Npex leed een anoniem bestaan, tot het in het gat dook van het financieren van mkb bedrijven, die sinds de kredietcrisis minder makkelijk aan een lening bij de bank konden komen. Npex en zijn deelnemingen hebben een sympathieke maar niet onkreukbare reputatie.

Per 2018 gelden onder meer de nieuwe, Europese Mifid II regels, waardoor beleggers meer beschermt moeten worden. Mede om hieraan te voldoen, moet bij Npex het roer om. Hoewel de mkb-beurs zelf meende dat te kunnen doen met de ontwikkeling van een nieuw handelssysteem, gaf toezichthouder AFM er de voorkeur aan dat Npex er een paar kleine aanpassingen zou maken en een MTF vergunning aan te vragen. „Dat nieuwe systeem kan dan altijd nog”, vat directeur Adriaan Hendrikse samen.

Een in de markt als een zware vergunning betitelde MTF-vergunning (Multilateral Trading Facility) is een voorwaarde om onder Mifid II een handelsplatform voor aandelen en obligaties te mogen exploiteren. Tot het moment dat Npex die MTF-vergunning heeft, wordt de handel in de genoteerde aandelen en obligaties opgeschort, per 18 november.

Geen probleem

Michaël Truien is directeur van de aanbieder van mobiele reclamezuilen Trotter. Hij was in 2013 één van de eersten die financiering ophaalde door obligaties uit te geven op de Npex-beurs, in 168 coupures van €10.000 (rente, 7%). In september van 2018 zal de vijfjarige lening worden ingelost bij beleggers.

Of Truien zich niet rotgeschrokken is nu Npex vanaf 18 november stopt met het aanbieden van de handel in zijn obligaties? „Nee hoor, bij mijn weten is er nog nooit een obligatie van ons verhandeld. Beleggers hebben ze gekocht en ontvangen verder hun maandelijkse rente. Ze houden die lening gewoon vast.”

Andere bedrijven waar wel in gehandeld wordt, wellicht omdat ze behapbare coupures hebben, zijn de Vegetarische Slager (2499 x €1000 uitgegeven tegen 5%) of Noodleketen Wagamama (idem, tegen 9,25%). Beide reageerden vooralsnog niet op vragen over de verhandelbaarheid van hun obligaties.

Captin

Bij Npex handelen 13.500 particuliere beleggers, die handelen in 24 genoteerde bedrijven. De meeste daarvan zijn mkb-bedrijven met obligaties. Er zijn echter ook bedrijven die aandelen hebben uitgegeven of dat nog wensen. Zij zijn wel wat bezorgder, erkent Hendrikse. „Ze willen dat we die verhandelbaarheid snel regelen.”

De recent door Van Lanschot Kempen verzelfstandigde onderhandse effectenmarkt Captin, veel gebruikt door maatschappen en private equity-investeerders voor personeelsaandelen, is het enige andere handelsplatform recent een MTF-vergunning verkreeg, het was daar maanden aan kwijt. Toch denkt Hendrikse dat het „hopelijk een kwestie van weken is” voordat de toezichthouder AFM die vergunning verleent.

Buiten beurs om

Mocht Npex de AFM-vergunning niet krijgen, dan moeten beleggers die hun aandelen of obligaties willen verpatsen, elkaar onderling vinden, buiten de beurs om. Voor ondernemingen geldt dat ze op zoek naar alternatieven wellicht terecht kunnen bij Captin of bij N’Xchange, een andere Nederlandse beurs voor startende bedrijven.

Volgens beursbedrijf Euronext is de situatie „vervelend voor NPEX en vooral ook voor de daar genoteerde bedrijven. Het is een probleem dat door NPEX opgelost moet worden”, aldus de woordvoerder. Het beursbedrijf doet verder geen uitspraken over eventuele contacten met NPEX.

„Maar wij zijn bereid bedrijven die voldoen aan de noteringscriteria van Euronext Amsterdam en waarvoor er voldoende interesse is vanuit de markt, te helpen”, aldus de woordvoerder.