Nieuws/Financieel
1250297
Financieel

Minder bonussen en meer buffer voor handelshuizen

DNB trekt teugels aan

De Nederlandsche Bank laat zijn spierballen zien.

De Nederlandsche Bank laat zijn spierballen zien.

Amsterdam - Er heerst schrik in de financiële sector. Voor alle handelshuizen die voor eigen rekening en risico beleggen, gaan er strengere regels gelden en komt er een bonusplafond. Kleinere spelers vrezen voor hun voortbestaan.

De Nederlandsche Bank laat zijn spierballen zien.

De Nederlandsche Bank laat zijn spierballen zien.

Nu hoeven deze handelshuizen nog niet aan dezelfde kapitaaleisen te voldoen als bijvoorbeeld banken. Zij hebben namelijk geen klanten, maar speculeren met hun eigen geld. De bekendste hiervan zijn high frequency traders IMC, Optiver en Flow Traders, dat dinsdag 8,4% van zijn beurswaarde verloor. Zij behoren tot de grootste spelers van de sector, en handelen razendsnel in financiële producten op basis van computermodellen.

Verbolgen

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft bekendgemaakt dat deze handelaren vanaf maart volgend jaar moeten voldoen aan strengere kapitaaleisen die ook in de rest van Europa gelden. In de praktijk betekent dit dat zij hogere buffers moeten aanhouden. Dinsdagavond kregen de verbolgen handelaren uitleg op het hoofdkantoor van DNB. Voor zover bekend vallen zeker dertien ondernemingen onder de aangescherpte regels.

Dat gebeurt op verzoek van de Europese Bankenautoriteit (EBA). Die deed onderzoek naar de Nederlandse uitzonderingspositie. De uitkomst daarvan was voor DNB onlangs reden om zelf ook nog eens de eigen interpretatie van de regels onder de loep te nemen, waarna de toezichthouder maandag tot de conclusie kwam dat de uitzondering „juridisch niet houdbaar is.” Kenners binnen de sector lezen hierin dat DNB schoorvoetend akkoord gaat met de tik op de vingers van de EBA.

Investeringen op ijs

De hogere kapitaalbuffers zijn volgens EBA nodig om risico’s in de markt op te vangen. De directe consequentie volgens marktvorsers is in ieder geval dat een aantal nieuwe investeringen, zoals uitbreiding in de markt van indextrackers, in de koelkast gaat.

De strengere eisen betekenen ook dat de uitzondering op het bonusplafond van tafel is. In Nederland bedraagt de maximale bonus voor banken 20% van het vaste salaris, waar dat in de rest van Europa 100% is. Die grens gaat nu ook voor deze handelshuizen gelden.

Al vragen kenners van de sector zich af of de soep wel zo heet gegeten wordt en er geen uitweg voor het bonusplafond gevonden wordt. DNB schrijft dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de bonuscap pas na 31 december 2019 handhaaft. Ook het ministerie van Financiën zit er niet om te springen om de bonusteugels aan te trekken; de minister gaat eerst in gesprek met de AFM en de sector over „de toekomstige beloningsregels voor deze sector”, schrijft DNB aan de geraakte bedrijven.

Onbegrijpelijk

De reacties bij de handelshuizen waren voor het overleg met de toezichthouder dinsdagavond uiterst verhit. „Hiermee worden de kleintjes nog verder uit de markt gedrukt. Onbegrijpelijk dat deze kapitaalverhoging nu wordt gevraagd, vlak voor invoering van toch al zware Mifid-II-regels”, zegt Han Zwakenberg van Klinkenberg Traders. „DNB laat de oren hangen naar de Europese grootbanken. Met deze eisen creëert DNB een markt met alleen grootbanken, precies de fout die uiteindelijk tot de kredietcrisis heeft geleid.”

Een andere handelaar waarschuwt dat de ingreep uiteindelijk desastreus is voor Nederland als tussenpersoon in Europa. „Deze aanbieders vormen met hun specialistische kennis de smeerolie van de handel. Dit soort partijen zet doorlopend bied- en laatprijzen in de markt, waardoor er altijd veel handel is in Nederland. Dat zie je bijna nergens in Europa. Van deze ingreep gaat Nederland in internationale concurrentie last krijgen.”

Goede infrastructuur

Niet alleen zit in de hoofdstad een aantal wereldwijd geroemde spelers, ook is er veel kennis bij de toezichthouders en bestaat er een goede infrastructuur.

Nederland probeert die positie na het Brexit-referendum uit te bouwen. Voor grote banken was ons land niet aantrekkelijk, grotendeels vanwege de strenge bonusregels. Maar voor high frequency traders golden die regels niet. Vier van hen kondigden onlangs aan naar Amsterdam te verhuizen, uit vrees om vanuit Londen na de Brexit geen toegang meer te hebben tot Europa. De markt denkt dat de EBA dat feestje nu voor Nederland verstoort.