Nieuws/Financieel
1250411280
Financieel

Nikkei staakt vierdaagse winstreeks

Tokio - De aandelenbeurs in Japan is vrijdag met verlies geëindigd en staakte daarmee een vierdaagse winstreeks. Beleggers namen wat gas terug in afwachting van de persconferentie die de Amerikaanse president Donald Trump later op de dag zal geven over China. De spanningen tussen Washington en Peking liepen deze week op na de goedkeuring door het Chinese parlement van een omstreden veiligheidswet in Hongkong. Trump liet eerder al weten maatregelen tegen China te nemen als de autonome status van Hongkong in gevaar komt.

De Nikkei in Tokio ging 0,2 procent lager het weekeinde in op 21.877,89 punten. De Japanse hoofdindex won desondanks deze week ruim 7 procent en keerde terug naar het hoogste niveau sinds 27 februari. De opheffing van de noodtoestand in het land en de stevige steunmaatregelen van de Japanse centrale bank om de economische pijn van de coronacrisis te verzachten zorgden deze week voor optimisme bij beleggers.

Op macro-economische vlak bleek dat industriële productie en de winkelverkopen in Japan in april met respectievelijk 9,1 en 13,7 procent zijn gedaald. Beide cijfers waren slechter dan economen hadden verwacht. Bij de bedrijven kelderde Nissan Motor bijna 11 procent. De Japanse automaker leed in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies en gaat zijn fabriek bij Barcelona sluiten als onderdeel van een groot reorganisatieplan, om kosten te besparen.

De andere beurzen in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,4 procent in de min en de beursgraadmeter in Shanghai won 0,1 procent. De Kospi in Seoul klom 0,3 procent en de Australische All Ordinaries in Sydney verloor 0,9 procent.