Nieuws/Financieel
1250477452
Financieel

Akkoord voor werknemers distributiecentra

Jumbo en bonden weer in gesprek

Cao in zicht: vakbonden en Jumbo praten weer.

Cao in zicht: vakbonden en Jumbo praten weer.

Jumbo en de vakbonden FNV en CNV begraven de strijdbijl.

Cao in zicht: vakbonden en Jumbo praten weer.

Cao in zicht: vakbonden en Jumbo praten weer.

Werknemers in de distributiecentra van Jumbo die destijds niet hebben getekend voor de arbeidsvoorwaardenregeling (avr) krijgen met terugwerkende kracht alsnog de afgesproken loonsverhoging. Verder behouden zij ook hun oude cao-rechten. Ook zien beide partijen af van de rechtszaken tegen elkaar.

,,Hiermee hebben alle werknemers in de distributiecentra dezelfde arbeidsvoorwaarden”, zegt FNV-bestuurder Ali Aklalouch.

Arbeidsvoorwaarden

,,Het ging nog om een groep van 60 tot 65 mensen. Maar je wilt niet dat een bepaalde groep mindere arbeidsvoorwaarden heeft dan de rest’’, zegt financieel topman Ton van Veen van Jumbo.

Hij benadrukt dat er geen cao komt, de avr blijft tot zeker 2023 van kracht. „Ook zijn er geen afspraken gemaakt vakbondsfaciliteiten.”

Van Veen: ,,We hebben 3000 vaste medewerkers in de distributiecentra, maar 80.000 werknemers in totaal. Er zijn zoveel zaken te regelen met de vakbonden dat wij graag werken aan een herstel van vertrouwen, ook al is er veel gebeurd. Wij, als Jumbo, willen graag op goede voet staan met alle stakeholders, ook met de vakbonden, dat past beter bij ons familiebedrijf.’’

Verwijten

De supermarktketen ligt al meer dan twee jaar overhoop met de vakbonden. Jumbo besloot destijds geen zaken meer te doen met de bonden en heeft een arbeidsvoorwaardenregeling afgesloten met de ondernemingsraad. Sindsdien vlogen de verwijten over en weer.

Volgens Aklalouch zijn de partijen weer in gesprek met elkaar. ,,Dit is een begin, we gaan verder in overleg treden. Er zijn meerdere onderwerpen waar we het over willen hebben, zoals de mechanisatie en de reparatie van het derde WW-jaar. Maar we willen ook het afgelopen cao-traject evalueren.”