Financieel/Geld
1251142
Geld

’Laatste verkooprecord huizenmarkt’

Op de Nederlandse huizenmarkt is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw een verkooprecord bereikt, waarschijnlijk het laatste.

Dat meldt Rabobank in haar kwartaalbericht Woningmarkt. Met meer dan 61.000 verkochte woningen in het derde kwartaal, werd 1,1% meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Waarschijnlijk is het de laatste keer dat de Nederlandse woningmarkt een verkooprecord claimt, zegt Rabobank die in de laatste maand van het derde kwartaal, september, het aantal verkochte woningen met 1,8% zag dalen. Het aantal verkopen zal in 2018 dalen naar 225.000 woningen, verwacht Rabobank. Het is volgens de bank vooral het dalende aanbod dat de verkopen afremt.

Verkoopsnelheid

Daarbij merkt Rabobank op dat sommige woningen zo snel worden verkocht dat ze niet eens in de statistieken over het aanbod terechtkomen. Door een hoge vraag in combinatie met een dalend aanbod wordt de verkoopsnelheid opgevoerd.

Er is nog altijd een grote vraag naar koopwoningen door het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt, de lage hypotheekrente en de hoge prijzen in de huurmarkt, waar mensen een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten dan in een koopwoning. De prijzen van koopwoningen blijven hierdoor ook stijgen. In het derde kwartaal van 2017 betaalden kopers ruim 7,5% meer dan een jaar eerder. Volgend jaar zullen de prijzen weer met 7% stijgen, verwacht Rabobank.

Jonge kopers

Steeds meer jonge kopers haken af door de hoge prijzen. Zij kunnen die niet betalen, terwijl oudere kopers vaak eigen geld kunnen inbrengen of de overwaarde van hun huis kunnen in zetten als zij een huis willen kopen. De kloof tussen jong en oud op de koopmarkt wordt dus groter. Starters en jonge doorstromers leggen het ook af tegen beleggers. Tijdens de crisis zijn meer beleggers actief geworden op de woningmarkt. Eind 2016 is meer dan 10% van de woningen gekocht door eigenaren van drie of meer woningen. Voor de crisis was dit 7%. Deze buy-to-let-beleggers kopen vooral woningen tot 100 m2 in de grote steden, huizen geschikt voor starters op de woningmarkt.