Financieel/Nieuws

Euro troeft dollar nog verder af

Door Theo Besteman

De euro wordt opnieuw duurder tegen de dollar. De yen en dollar daalden, en de euro kan richting de $1,20 doorstijgen, vooral dankzij sterke economische groei in de eurozone en verblekend beleid van president Trump.

Het tempo van herstel, even de snelste in anderhalf jaar, is volgens valutahandelaren bezig aan de sterkste opmars in een jaar tijd sinds 2003.

Inmiddels koerst de munt op de hoogste stand sinds het ECB besluit van 26 oktober om de rente niet te verhogen en de kapitaalsteun in stappen af te bouwen. De vraag bij handelaren is of dit niveau gehandhaafd wordt met naderende Amerikaanse macrocijfers. De verwachte stijging tot binnenkort $1,20 wordt evengoed gemeld door de valutaexpert van ABN Amro. Het muntenpaar eurodollar ging woensdag met nog eens 0,4% opwaarts tot $1,185.

Sterke Duitse groei

Rabobank-economen zien dat de euro profiteert van een beter dan verwacht groeicijfer van de Duitse economie met 0,8% toename op kwartaalbasis. ABN Amro wijst daarnaast op een lagere risicobereidheid van beleggers in de markt, getuige de teruggang van aandelenbeurzen. De duurdere euro helpt de beurzen in Europa nu zes dagen op rij neerwaarts te houden.

,,Het opwaarts potentieel voor de eurozone is momenteel groter dan in de Verenigde Staten. Het verbaasde me al dat de euro niet eerder is gaan stijgen”, zegt Laurens Maartens van valutahandelaar NBWM. ,,Dit valutaeffect is vooral de dollarzwakte die doorklinkt.”

Matig belastingeffect

De belastingplannen van president Trump gaven de dollar aanvankelijk steun, maar blijken nu nog weinig voor te stellen en pas in 2019 in te gaan, aldus Maartens. „En de gunstige renteverhoging die de Federal Reserve in december invoert was al ingeprijsd door de valutahandel”, vult hij de redenen aan. NBWM verwacht dat de munt relatief snel naar $1,19 kan doorstomen.

„Na sterke cijfers voor de economische groei van de eurozone, valt vooral de steeds verdere isolatie van de Verenigde Staten op. Dat heeft effect gekregen op deze valutahandel”, aldus Rob Beemster van Barcelona Valuta Experts.

Het bbp in de eurozone ging met 0,6% omhoog, kwartaal op kwartaal. Dat tempo veronderstelt meer groei dan in de VS. „President Trump presenteerde zijn ontmoeting met China als een groot economisch succes voor Amerika. Maar in Azië en elders buiten de VS wordt dat effect als opgeblazen ervaren. Experts prikken er doorheen.”

Airbusorder knalt

Dat de megaorder voor 430 vliegtuigen naar het Europese conglomeraat Airbus gaat en niet naar Amerikaanse concurrenten is eveneens een teken aan de wand, meent Beemster. „Dat is een waanzinnige order, die veel bedrijven in Europa steun biedt”, zegt hij over de order van €50 miljard.

Technisch analist Nico Bakker verwacht voorlopig een stijging tot $1,1880 om daarna te corrigeren. Op 10 november meldde Bakker dat de prijs richting $1,40 zal kunnen doorstijgen.

Lees meer over