Financieel/Geld
1254522729
Geld

’Geef alle ouders toeslag voor kinderopvang’

Ook kinderen van ouders die niet werken naar de kinderopvang.

Ook kinderen van ouders die niet werken naar de kinderopvang.

Amsterdam - Ook ouders die niet werken moeten kinderopvangtoeslag krijgen. De kinderopvang moet daarmee voor alle kinderen toegankelijk worden voor minimaal twee dagen per week. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet.

Ook kinderen van ouders die niet werken naar de kinderopvang.

Ook kinderen van ouders die niet werken naar de kinderopvang.

De vakbonden waren hier al voorstander van, maar opvallend is dat ook werkgevers dit zien zitten. De SER is de belangrijkste adviesraad voor de regering en parlement als het gaat om sociaal-economische vraagstukken. Vraag is wel of de extra kosten die deze verandering van de kinderopvang meebrengen- tussen de €590 en €750 miljoen - ook in politiek Den Haag goed vallen.

Volgens de SER moet de kinderopvang toegankelijker, betaalbaarder en minder ingewikkeld worden. Nu mogen alleen ouders die allebei werken kinderopvangtoeslag aanvragen. Voor ouders die niet werken, loont het vaak niet om een baan te nemen omdat de kosten voor de kinderopvang te hoog zijn. Met name voor de lage en middeninkomens moet de kinderopvang betaalbaarder worden, zo staat in adviesrapport van de SER dat donderdag verschijnt.

Omdat kinderopvangcentra hun capaciteit zullen moeten opschalen als alle kinderen naar de opvang mogen, stelt de SER voor dit in stappen te doen. De eis dat ouders moeten werken komt eerst te vervallen voor kinderen van 0 tot 4 jaar voor twee dagen per week. Voor kinderen van 4 tot 13 jaar kan dit stapsgewijs worden ingevoerd.

Vorderingen

Met deze aanpassingen denkt de SER een aantal knelpunten van de kinderopvangtoeslag te kunnen oplossen. Ouders die niet werken zouden hiermee bovendien meer gestimuleerd worden wel een baan te nemen. Ouders vrezen nu ook vaak achteraf gedoe met de Belastingdienst.

Nu krijgt maar liefst 80% de ouders te maken met correcties. Dit zijn zowel terugbetalingen als nabetalingen. Met name voor gezinnen met wisselende inkomens levert dat veel financiële stress op. Met het debacle van kinderopvangtoeslag waarbij duizenden ouders als crimineel werden weggezet, als schrijnend exces. Hogere toeslagenpercentages kan het aantal verrekeningen achteraf flink terugbrengen, zo verwacht de SER.

Met het openstellen van kinderopvang voor alle kinderen zal er op de kinderopvang en met name de buitenschoolse opvang (bso) investeringen nodig zijn gericht op de ontwikkeling van kinderen. Zo moet er op bso’s meer aandacht komen voor het inhalen van achterstanden bij kinderen. ’Ook aandacht voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding en sport zijn van belang’, aldus de SER.

Niet gratis

Het advies gaat niet zover om de gehele kinderopvang gratis te maken zoals bijvoorbeeld vakbond FNV deze week voorstelde. Een dergelijk scenario waar kinderen vier dagen per week naar de opvang zouden gaan, kost €5,5 miljard. In het advies van de SER zullen ouders een deel zelf moeten blijven betalen. Wel vindt de SER net als de FNV dat kinderopvang inmiddels een maatschappelijke functie heeft en de overheid dus meer moet gaan bijdragen.

FNV-bestuurder Judy Hoffer wil dat het SER-advies hoog op de agenda van de kabinetsformatie komt. ,,Kinderopvang, inclusief de buitenschoolse opvang, levert een grote bijdrage in de ontwikkeling van kinderen”, zegt Hoffer. ,,Bovendien stelt goede en toegankelijke kinderopvang ouders in staat om te werken en draagt het bij aan een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo