Nieuws/Financieel
1254631
Financieel

Rekenkamer: Brussel faalde in Griekse crisis

Brussel heeft ernstige fouten gemaakt bij de aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Brussel heeft ernstige fouten gemaakt bij de aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Brussel - De aanpak van de Griekse schuldencrisis schoot de afgelopen jaren op sommige punten ernstig tekort. De Europese Rekenkamer nam de rol die de Europese Commissie speelde onder de loep. Het ontbrak vooral aan een totaalvisie en er is geen echte groeistrategie.

Brussel heeft ernstige fouten gemaakt bij de aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Brussel heeft ernstige fouten gemaakt bij de aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Vandaag wordt het eindverslag van de Europese Rekenkamer gepresenteerd, maar een exemplaar daarvan is al in handen van De Telegraaf.

Griekenland wordt sinds 2010 op de been gehouden middels drie Europese reddingsprogramma’s. In 2010 bedroeg het programma €110 miljard, in 2012 om €172,6 miljard en voor het derde programma, dat nog loopt tot medio volgend jaar, is €86 miljard beschikbaar.

Vooral in de begintijd zijn er grote fouten gemaakt, blijkt uit het relaas van de Rekenkamer. Toen de crisis uitbrak was de paniek bij de EU groot. Er waren nauwelijks regels en totaal geen ervaring hoe hier mee om te gaan bij de Europese Commissie.

De Europese maatregelen die er op papier misschien mooi uitzagen, leverden in de praktijk niet het gewenste resultaat op. Inflatie werd verkeerd ingeschat en werkloosheidcijfers stevig onderschat. Bij de overheid werden in vijf jaar tijd maar liefst 150.000 mensen ontslagen. Lonen van werknemers gingen hard omlaag, terwijl levensmiddelen tegelijk duurder werden. Door die mix kreeg de Griekse economie nog een extra optater.

Pas na bijna een jaar werden procedures afgesproken, maar die schoten ernstig tekort. Ze waren gericht op interne processen bij de Europese Commissie. Maar het ontbrak aan een bredere strategie voor het land.

Programmavoorwaarden werden in algemene, vage termen omschreven en waren niet goed meetbaar. Maatregelen om export te verbeteren bijvoorbeeld, werden nooit concreet gemaakt. Daardoor was er veel te veel ruimte voor interpretaties, aldus de onderzoekers. Anderzijds verloor men zich soms ook in micromanagement.

Ondanks alle problemen is de Griekse economie wel degelijk hervormd, maar lang niet alle doelstellingen zijn daarbij gehaald. De arbeidsmarkt in Griekenland is inmiddels flexibeler en competitiever geworden. Tegelijkertijd is de ontzettend zieke financiële sector geherstructureerd. Dat heeft echter wel een prijs gehad.

De herstructurering kostte €45 miljard. Het is volgens de Europese Rekenkamer zeer de vraag of dat geld ooit nog zal worden terugverdiend.

Opvallend is verder dat de Europese Centrale Bank (ECB) weigerde mee te werken aan het onderzoek van de Rekenkamer. De centrale bank speelde een grote rol bij de aanpak van de crisis, maar wil de documenten daarover niet delen met de onderzoekers. Europarlementariër Dennis de Jong (SP) vindt dit onacceptabel en wil de ECB ter verantwoording roepen. „De ECB heeft een hele belangrijke rol gespeeld. Daar moeten ze open over zijn”, zegt hij desgevraagd.

Hij is blij dat de Europese Commissie alle aanbevelingen die de Rekenkamer doet overneemt. „Het hele Griekse MKB is om zeep geholpen”, zegt hij. „De Commissie heeft zich onvoldoende verdiept in het land. Ik snap dat het in het begin nog moeilijk is, maar na een paar jaar kun je de Commissie dat wel verwijten.”