Nieuws/Financieel
1255435
Financieel

Autoverkopen in EU fors hoger

BRUSSEL (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie zat vorige maand in de lift.

In totaal werden in oktober bijna 1,2 miljoen auto's aan de man gebracht. Dat betekende een stijging met bijna 6 procent ten opzichte van oktober 2016, meldde de Europese brancheorganisatie ACEA.

In grote markten als Spanje, Frankrijk en Italië werden aanzienlijk meer auto's verkocht. Van Nederland was al bekend dat afgelopen maand ruim een kwart meer auto's op kenteken waren gezet in vergelijking met een jaar eerder. In vrijwel alle EU-landen was sprake van groei.

Volkswagen, waartoe ook merken als Audi, Seat en Skoda behoren, was in oktober traditiegetrouw marktleider in de EU met een aandeel van bijna een kwart. Op twee stond PSA Peugeot Citroën. Sinds kort maakt ook Opel onderdeel uit van de Franse fabrikant, die mede daardoor zijn marktaandeel van bijna 10 naar ruim 16 procent zag groeien.

Renault, inclusief Dacia en Lada, was de nummer drie met een kleine 11 procent van de markt. Ford en Daimler, het bedrijf achter de merken Mercedes en Smart, maakten de top vijf van afgelopen maand compleet.