Nieuws/Financieel
1255492
Financieel

Beursverslag: AEX doorbreekt verliesreeks

De Koninklijke Nederlandse Munt vierde haar 450-jarig bestaan bij Euronext met een gongslag door muntmeester Stephan Satijn.

De Koninklijke Nederlandse Munt vierde haar 450-jarig bestaan bij Euronext met een gongslag door muntmeester Stephan Satijn.

Na vijf verliesdagen op rij, sloot de AEX ondanks de neergang van zwaargewicht Shell donderdag hoger. NN eindigde na de publicatie van zijn kwartaalcijfers bovenin, terwijl Altice weer een tik kreeg. De grootste negatieve uitschieters waren de kleine fondsen Accell en Curetis.

De Koninklijke Nederlandse Munt vierde haar 450-jarig bestaan bij Euronext met een gongslag door muntmeester Stephan Satijn.

De Koninklijke Nederlandse Munt vierde haar 450-jarig bestaan bij Euronext met een gongslag door muntmeester Stephan Satijn.

De AEX sloot 0,1% hoger op 539,2 punten, nadat de graadmeter woensdag voor de vijfde dag op rij lager sloot. De AMX klom 0,8% tot 819,9 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 0,7% respectievelijk 0,6% vooruit.

Hoofdeconoom Luc Aben (Van Lanschot Bankiers) schrijft de correctie in de afgelopen dagen vooral aan winstnemingen toe. „Deze werden in de hand gewerkt doordat de Amerikaanse Senaat de belastingplannen in de huidige vorm niet steunt. De belastinghervormingen lijken nu op zijn vroegst begin volgend jaar te worden doorgevoerd, en de impact op de economie zal minder zijn dan een jaar geleden werd gehoopt.”

Ook wijst Aben op de verkoopgolf in risicovolle bedrijfsobligaties, die zijn weerslag had op de aandelenbeurzen. „De waarderingen van high yield bonds waren eerder ook zodanig opgelopen, dat deze onvoldoende compensatie boden voor het risico. Zelf hadden wij de belangen in dit segment recent al teruggebracht. Ik voorzie geen groot credit event, maar zou wel voorzichtig zijn met bedrijven die hoge schulden hebben opgebouwd.”

De econoom toont zich optimistisch voor de komende paar maanden. „Economisch gaat het goed. Zo kwam de groei in Duitsland boven verwachting uit en stoomt de Amerikaanse economie goed door. Bovendien vielen de bedrijfscijfers in vooral de VS mee. De rentes zijn in Europa bovendien laag en daar komt voorlopig geen verandering in. Als ik toch een risico moet noemen, dan is het dat de inflatie en de rente in de VS volgend jaar sterker kunnen stijgen dan velen nu verwachten.”

Vermogensbeheerder Richard Abma van OHV is eveneens vol vertrouwen. „De maandelijkse obligatieaankopen door de ECB van nu €60 miljard en volgend jaar €30 miljard houdt high yield in Europa overeind. Er is iets meer reden tot zorg over deze categorie in de VS nu de Fed voorzichtig begint te verkrappen, maar ik denk dat je alleen echt moet oppassen voor bedrijven met opgeblazen balansen. De vertraging rond de Amerikaanse belastingplannen schaadt het sentiment volgens mij ook nauwelijks. De prima economische data in combinatie met de lage rentes zullen de beurzen blijven stuwen.”

NN Group in trek

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde Gemalto met een winst van 1,9% aan kop. Woensdag was de digitaal beveiliger nog vrijwel op het laagste niveau in drie jaar geëindigd, in reactie op een reeks tegenvallende kwartaalresultaten.

NN Group sloot 1,3% hoger. De verzekeraar profiteerde in het derde kwartaal van de gunstige ontwikkelingen op de financiële markten, waardoor de winst stevig omhoog ging en de kapitaalbuffer verbeterde.

Altice keek tegen een verlies van 4,2% aan. Het kabel- en telecombedrijf was de afgelopen dagen juist enigszins in herstel, na de stevige neergang in de voorgaande twee weken in reactie op een zwak kwartaalrapport.

Shell zakte 0,9%, door het voornemen van het Noorse staatsfonds om uit olie- en gasbedrijven te stappen. Inclusief het ex-dividend gaan van $0,47 snoepte de zwaargewicht 1,6 procentpunt van de AEX af.

Bij de middelgrote fondsen blonk Intertrust met een plus van 5,5% uit.

VolkerWessels verloor 1,5%, doordat zijn kwartaalresultaten licht tegenvielen. Het bouwbedrijf handhaafde wel zijn winstverwachting voor dit jaar.

Smallcap Accell duikelde 6,2%, nadat de fietsenfabrikant waarschuwde dat het onderliggend operationeel resultaat dit jaar lager zal uitvallen dan in 2016.

Lucas Bols steeg 2,2%. De producent van likeuren en sterke dranken zette de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar bijna een kwart meer omzet en winst in de boeken.

Op de lokale markt verloor Curetis 16,8%, doordat het biotechnologiebedrijf zeer teleurstellende kwartaalcijfers publiceerde.

Wilt u een paar keer per dag het meest besproken nieuws van de Financiële Telegraaf via WhatsApp ontvangen? Meld u zich dan aan voor deze gratis dienst.