Nieuws/Financieel
1256271
Financieel

Wiegel: aflosboete onbehoorlijk politiek handelen

Hans Wiegel

Hans Wiegel

DEN HAAG - Met het in introduceren van de ’aflosboete’ maakt het kabinet zich schuldig aan „onbehoorlijk politiek handelen.” Voormalig VVD-leider Hans Wiegel zei dat donderdag in een hoorzitting van de Tweede Kamer over het geleidelijk afschaffen van de wet-Hillen.

Hans Wiegel

Hans Wiegel

De wet-Hillen is een belastingvrijstelling voor huizenbezitters die hun hypotheek hebben afbetaald. Hans Wiegel toonde zich in zijn Telegraaf-columns ook al kritisch op de plannen.

Volgens Wiegel staat de aflosboete haaks op het beleid dat al diverse kabinetten voeren: het bevorderen van het eigen woningbezit en het aflossen van de hypotheekschuld. Volgens hem „rook het kabinet dat het niet goed zat” met het plan. Het wilde de wet-Hillen eerst in twintig jaar afschaffen en maakte daar later dertig jaar van.

De Kamer hoort donderdag een aantal deskundigen en belanghebbenden over de aflosboete. Aan het woord komen onder meer ouderenorganisaties en vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. Vooral ouderen zouden de dupe zijn van de maatregel, omdat zij vaak geen hypotheekschuld meer hebben.

Volgens seniorenorganisatie KBO-PCOB zijn vooral alleenstaande ouderen de dupe van de kabinetsplannen. „Dat er in dit rijke land, ouderen op beschuit moeten leven en vroeg naar bed gaan om elektriciteit te besparen”, schetste Roijackers van KBO-PCOB de situatie van ouderen. Die kunnen volgens haar net ‘over de rand’ worden geduwd.