Nieuws/Financieel
1257043
Financieel

Rusland: geen kunst meer naar Nederland

Amsterdam (DFT) - De Russische minister van Cultuur wil een boycot van Nederlandse musea als vier musea op de Krim niet hun ’Scytische goud’ terugkrijgen.

Volgens cultuurminister Vladimir Medinsky schendt Nederland internationale wetten en regels: „Dit kun je alleen vergelijken met de kunstdiefstal uit de periode van de Napoleontische veldtochten en de fascistische agressie”.

Het goud was door de musea uitgeleend voor een tentoonstelling in het Allard Pierson Museum in Amsterdam over de Scythen, een ruitervolk uit het gebied boven de Zwarte Zee. Het gaat om honderden objecten.

Tijdens de tentoonstelling in 2014 vond de crisis op de Krim plaats, waarbij deze regio zich met Russische steun losmaakte van Oekraïne. Daardoor wist het Allard Pierson Museum niet meer aan wie zij het goud moest retourneren: aan de musea of Oekraïne. De musea stelden dat de objecten onderdeel zijn van het lokale culturele erfgoed, ongeacht of Oekraïne of Rusland daar de dienst uitmaakt.

Afgelopen december besloot de rechtbank in Amsterdam echter dat het Krim-goud terug moet naar Oekraïne.

De Russische cultuurminister Medinsky zint op maatregelen: „Als dit doorgaat kan ik geen toestemming meer geven voor tentoonstellingen op het grondgebied van een land waar een dergelijk gevaarlijk precedent is geschapen voor de inbeslagneming van cultureel erfgoed”, zei de minister tegen het staatspersbureau RIA Novosti.

Een vitrine uit de betreffende tentoonstelling ’De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee’

Een vitrine uit de betreffende tentoonstelling ’De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee’

Een boycot zou onder meer het Amsterdamse museum Hermitage treffen, waar veel kunst uit Russische musea wordt tentoongesteld. Zo leende de Russen 63 schilderijen uit voor de huidige tentoonstelling ’Hollandse Meesters uit de Hermitage’.