Financieel/Geld
1257722163
Geld

Hypotheekrente maakt pas op de plaats na stijging

De hypotheekrente maakt momenteel een pas op de plaats nadat er eerder dit jaar een lichte stijging te zien was. Volgens Van Bruggen Adviesgroep zorgt de Europese Centrale Bank voor rust aan het rentefront door op grote schaal obligaties te blijven opkopen.

Niettemin verwacht Van Bruggen dat de hypotheekrente de komende tijd een voorzichtig stijgende trend zal laten zien. De adviesketen wijst daarbij op de marges van geldverstrekkers die onder druk staan. „De marges liggen op dit moment 0,2% tot 0,5% lager dan in de afgelopen jaren. De kans blijft daarom groot dat de stijgende trend de komende tijd nog aanhoudt.”

Meer betalen

Vooral woningeigenaren die hun hypotheekrente voor langere tijd vastzetten, moeten iets meer betalen. De gemiddelde rente op een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar is is sinds medio maart namelijk gestegen van 1,31% naar 1,38%. Historisch gezien is dat echter nog steeds laag.

Naast de rente blijven ook de huizenprijzen naar verwachting in de lift zitten. De Nederlandsche Bank gaat ervan uit dat woningen dit jaar gemiddeld 10% duurder worden. De centrale bank voorziet voor 2022 en 2023 een stijging van de woningprijzen met nog eens respectievelijk 5,5% en 3,5%.

Hoe lost het nieuwe kabinet de wooncrisis crisis op? Dat bespreken DFT-verslaggevers Herman Stam en Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop