Nieuws/Financieel
1257835
Financieel

En wéér dreigt ineenstorting spaghettibank Italië

MILAAN - Opnieuw dreigt een Italiaanse bank te kapseizen. Ditmaal slaagt Banca Carige er niet in uit de problemen te komen.

Banca Carige is de vijfde in rij Italiaanse probleembanken in een jaar tijd waar het water aan de lippen staat. De bank uit Genua, de op vijf na grootste van het land, is er niet in geslaagd om het kapitaalstekort van €560 miljoen met de uitgave van nieuwe aandelen op te vullen. Donderdagochtend werd de handel in aandelen van Carige stilgelegd op de beurs in Milaan. De raad van bestuur zit sindsdien in spoedoverleg.

De tijd dringt voor Carige, omdat de bank tot het eind van dit jaar heeft gekregen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de kapitaalspositie op orde te krijgen. Hiervoor moeten veel probleemleningen worden afgeschreven. Het hele Italiaanse bankwezen gaat gebukt onder dit probleem. Bij elkaar moet er voor €300 miljard aan leningen waar niet tot nauwelijks meer op wordt afgelost worden weggewerkt.

Emissie

Beleggers uit binnen- en buitenland hadden onvoldoende interesse voor de emissie om Carige overeind te houden, zo bleek na een rondgang door de ingehuurde bookrunners Credit Suisse, Deutsche Bank en Barclays. Onduidelijk is hoe veel de bank tekort komt.

Analist Tom Kinmonth van ABN Amro spreekt van een onverwachte puinhoop: „De markt is de laatste tijd erg positief over Italië. Maar het fundament blijft zwak. Het kan zijn dat er toch twijfels over het bankwezen zijn, omdat niet duidelijk is of bedrijven zonder gratis geld van de ECB kunnen overleven.”

Monte dei Paschi

De huidige situatie van Carige lijkt erg op die van Monte dei Paschi di Siena (MPS) van eind vorig jaar. Nadat een emissiepoging mislukte, werd de aandelenhandel van MPS eveneens direct stilgelegd. Dit duurde uiteindelijk vele maanden, omdat de Italiaanse overheid de Europese Centrale Bank (ECB) en Resolutieautoriteit SRB in Brussel moest overtuigen van een plan om MPS met staatssteun te redden.

Of Carige hier ook voor in aanmerking komt, zal moeten blijken. In de tussentijd werd het in problemen gekomen Banco Popular uit Spanje namelijk voor €1 ondergebracht bij concurrent Santander. Maar anderzijds kreeg het Italiaanse Intesa Sanpaolo rond hetzelfde moment weer €7 miljard aan belastinggeld om de fusiebanken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca in te lijven.

Alleen de grootste bank van Italië, Unicredit, slaagde er zelf in om de kapitaalspositie op orde te krijgen.