Nieuws/Financieel
1259200044
Financieel

Winst Vopak daalt, opslagtanks minder vol

ROTTERDAM (AFN) - De opslagtanks van het Rotterdamse Vopak, dat woensdag minder kwartaalwinst rapporteerde, waren in het eerste kwartaal van dit jaar weer iets leger dan eind 2020.

Dat zou kunnen duiden op een grotere vraag naar olie nu de coronacrisis wat op zijn retour lijkt.

Vopak slaat naast olie ook onder meer gassen en chemicaliën op.

De tanks van Vopak zaten in het eerste kwartaal in doorsnee voor 89% vol. Dat was een kwartaal eerder nog 91%.

"Vopak heeft nog wat zendingswerk te doen onder beleggers en analisten"

Vopak krijgt kritiek van analisten en beleggers over de achterblijvende aandelenkoers. Het bedrijf zag de afgelopen maanden de storm in Texas en de moeilijke chemiemarkt hapjes uit de winst nemen, en stelde licht teleur met het uitblijven van groei. Vopak blijft zijn terminals herpositioneren en is steeds minder op olie gericht. LNG, industriële terminals en later waterstof moeten de groei gaan aanjagen.

Volg DFT-verslaggever @Evdschoot ook op Twitter.

Een jaar geleden was de bezettingsgraad 86%. Vopak zei eind vorig jaar al dat het steeds minder profiteerde van het zogeheten contango-effect, waarbij speculanten olie opslaan in afwachting van prijsstijgingen.

Bedrijfsresultaat gelijk

Vopak sloot het kwartaal af met een bedrijfsresultaat van €200 miljoen. Dat bedrag was gelijk aan een jaar eerder. De onderneming profiteerde enerzijds van bijdragen uit groeiprojecten.

Anderzijds had Vopak last van de impact van de winterstorm die de Amerikaanse staat Texas een tijd in zijn greep hield. Dat zorgde met name voor krapte op de chemiemarkt.

Vopak sloot de meetperiode af met een winst van €73 miljoen. Dat was een jaar eerder €83 miljoen.