Nieuws/Financieel
1259241
Financieel

Siemens sluit vestiging Hengelo

München -

MÜNCHEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Het Duitse technologieconcern Siemens sluit zijn vestiging in Hengelo. Een woordvoerder van het Duitse bedrijf bevestigt dat na berichtgeving van RTV Oost en Tubantia. Er werken zo'n zeshonderd mensen in de vestiging.

Het personeel wordt vrijdagochtend bijgepraat bij een bijeenkomst in de Grolsch Veste. Daar geeft de topman van de divisie via een videoverbinding uitleg over de sluiting.

De sluiting maakt onderdeel uit van een reorganisatie bij zijn energie- en gastak, waarbij wereldwijd 6900 banen verloren gaan. Op dat vlak krijgt Siemens de laatste tijd minder opdrachten vanwege de stormachtige opkomst van hernieuwbare energie.

Duitsland

De helft van het massaontslag valt in Duitsland. In het oosten van het land gaan twee grote fabrieken dicht. Het concern heeft meer dan 370.000 werknemers. Siemens maakt onder meer grote installaties voor de oliewinning, energiecentrales en gasturbines. Daar is steeds minder vraag naar.

Volgens directeur personeelszaken Janina Kugel zijn de ingrepen nodig om ervoor te zorgen dat het bedrijf op het gebied van energie voldoende concurrerend blijft. Het concern is al langer bezig met een transformatie van de bedrijfsstructuur, waarbij verder onder meer de gezondheidstak op eigen benen wordt gezet.

Niet voor het eerst

Het is ook niet voor het eerst dat er stevig wordt gesnoeid bij Siemens. Zo kondigde het bedrijf in mei nog een reorganisatie aan bij zijn digitale tak. Daarbij werden 1700 banen in Duitsland geschrapt en werden duizend arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners.

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse branchegenoot General Electric ook al grootscheepse hervormingen aan. Die gooit het roer flink om. Het industrieel conglomeraat presenteerde een nieuwe strategie, waarbij het zich toelegt op zijn activiteiten op het gebied van luchtvaart, gezondheidszorg en energie. Andere activiteiten zoals de trein- en lichtdivisie gaan in de etalage.