Nieuws/Financieel
1259266
Financieel

Wereldwijd 6900 banen weg bij concern

Siemens Hengelo gaat dicht

Siemens-topman Joe Kaeser

Siemens-topman Joe Kaeser

Siemens schrapt wereldwijd circa 6900 banen. Het industrieel conglomeraat worstelt met een teruglopende vraag naar energiecentrales en sluit daarom twee fabrieken in Duitsland. Bij onze oosterburen vallen de helft van de ontslagen.

Siemens-topman Joe Kaeser

Siemens-topman Joe Kaeser

Ook de vestiging in Hengelo gaat dicht, zo bevestiging een Siemens-woordvoerder. Daar worden compressoren en gasturbines gemaakt en werken circa 600 personen. Het personeel wordt vrijdagochtend in de Grolsch Veste in Enschede over de sluiting geïnformeerd.

De vakbonden reageren geschokt. CNV-bestuurder Gerard van der Molen noemt de beslissing ’een dramatisch verhaal’. ,,Dit raakt de regio hard.” Van der Molen stelt op korte termijn met het Duitse concern in gesprek te willen. Daar wil hij het in eerste instantie hebben over het behoud van banen.

Burgemeester Sander Schelberg noemt de aangekondigde sluiting van de fabriek van Siemens in Hengelo ’een mokerslag’ voor de medewerkers. ,,Dit treft Hengelo en Twente in het hart. Hier kunnen we ons niet bij neerleggen!”

Hernieuwbare energie

Topman Joe Kaeser had vorige week al aangekondigd dat Siemens zou gaan ingrijpen bij de energie- en gasactiviteiten. Deze divisie heeft te maken met een groeiende voorkeur bij klanten naar hernieuwbare energie. Dat gaat ten koste van traditionele energiecentrales.

Siemens maakt onder meer grote installaties voor de oliewinning, energiecentrales en gasturbines. Daar is steeds minder vraag naar.

Volgens directeur personeelszaken Janina Kugel zijn de ingrepen nodig om ervoor te zorgen dat Siemens op het gebied van energie voldoende concurrerend blijft. Het concern is al langer bezig met een transformatie van de bedrijfsstructuur. Kaeser wil het onderdeel hernieuwbare energie van Siemens laten fuseren met een partner. De topman is ook van plan om de medische divisie afzonderlijk naar de beurs te brengen.

Digitale tak

Het is overigens bepaald niet voor het eerst dat er stevig wordt gesnoeid bij Siemens. Zo kondigde het bedrijf in mei nog een reorganisatie aan bij zijn digitale tak. Daarbij werden 1700 banen in Duitsland geschrapt en werden duizend arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners.