Nieuws/Financieel
1259644013
Financieel

Pril herstel bij Europese autoverkopen na coronaklap

BRUSSEL (ANP) - De verkoop van personenauto's in Europa is vorige maand met 3,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee was september de eerste maand van 2020 waarin de autoverkopen op jaarbasis stegen, meldt de Europese brancheorganisatie ACEA.

De auto-industrie kreeg door de coronapandemie een grote klap. Doordat fabrieken dit voorjaar tijdelijk stillagen werden minder auto's afgeleverd en veel dealers sloten als voorzorgsmaatregel de deuren, waardoor de verkoopcijfers kelderden. Zo was er in mei nog sprake van een halvering van de autoverkopen.

Langzaamaan herstelde de sector. Dat er in september Europabreed een plus was de zien, verhult echter de grote verschillen per land. In Spanje en Frankrijk was er op jaarbasis sprake van een daling van de autoverkopen van respectievelijk 13,5 procent en 3 procent, terwijl in Duitsland (plus 8,4 procent) en Italië (plus 9,5 procent) meer auto's op kenteken werden gezet.

Over de eerste negen maanden van dit jaar meet ACEA een afname van bijna 29 procent. In totaal werden sinds de jaarwisseling zeven miljoen auto's geregistreerd, bijna 2,9 miljoen minder dan een jaar eerder.