Nieuws/Financieel
1260900790
Financieel

Coronavirus: nog geen hulp aan getroffen bedrijven

DEN HAAG - Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) overweegt nog niet om bedrijven te helpen die economische schade ondervinden van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Hij krijgt wel signalen van bedrijven, maar het virus valt volgens het hem onder het ondernemersrisico. „Hoort er ook bij, helaas”, zegt Wiebes’ collega Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel.

„We volgen het nauwgezet”, aldus de minister. Hoe groot de schade is voor Nederlandse bedrijven is volgens Wiebes nog niet duidelijk. „Maar het is niet verwonderlijk dat we daar potentieel het meeste last van hebben. We exporteren en importeren veel, we zijn een handelsland. Dat maakt ons kwetsbaarder voor dit soort dingen.”

Lessen trekken

Kaag wil wel lessen trekken uit de klappen die het bedrijfsleven door de virusuitbraak krijgt. „We moeten gaan bedenken hoe we op dit soort momenten veel adequater en effectiever met elkaar kunnen opereren”, vindt ze. „Dit soort onverwachte gebeurtenissen, in principe zijn daar eigenlijk geen mechanismes voor.”

Onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet deed onderzoek naar de economische gevolgen van de uitbraak, en stelt in een rapport dat er bijna duizend Nederlandse bedrijven zijn die er direct door worden geraakt. Het gaat om bedrijven die bijvoorbeeld filialen of dochterondernemingen hebben in de delen van China waar het virus zich verspreidt.

Grote bedrijven denken er volgens Kaag al over om over te stappen op nieuwe leveranciers uit andere landen. Maar dat is voor het mkb moeilijker.