Nieuws/Financieel
1260955693
Financieel

Op de beursvloer

Bezorgde consument VS veegt winst AEX weg

De Amsterdamse beurs moest dinsdag licht terrein prijsgeven na lange tijd op winst te hebben gestaan. Beleggers namen in de late middaghandel gas terug in reactie op bedrukt nieuws uit de consumentenhoek in de VS. De dip bij Shell werkte ook negatief door. Banken zaten in de lift. In de Midkap kreeg Fugro vleugels na overnamespeculatie.

De AEX eindigde 0,2% lager op 559,81 punten na eerder op de dag nog een tussentijdse top van dicht tegen 566 punten te hebben aangetikt. De AMX zakte 0,1% naar 810,05 punten.

Elders in Europa werd de stemming ook voorzichtiger. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 hielden kleine winsten over.

In de middag kregen beleggers een domper over het Amerikaanse consumentenvertrouwen te verwerken. Het vertrouwen daalde in augustus naar het laagste niveau in zes jaar. „Er is veel onrust in de grote steden. Bovendien is de werkloosheid nog steeds hoog. Doordat Amerikaanse consumenten goed zijn voor zo’n twee derde van de Amerikaanse economie is het verminderde vertrouwen een flinke tegenvaller”, benadrukt Richard Abma, vermogensbeheerder bij OHV.

Het handhaven van de zogeheten fase1-handelsdeal tussen China en Amerika gaf aanvankelijk nog steun aan de koersen. Abma wijst er op dat de zorgen over een verdere escalatie van de handelsspanningen tussen de economische grootmachten daardoor flink zijn getemperd. „Naar verwachting zal Trump bij de Republikeinse conventie van deze week China ook niet gaan aanvallen met het oog op de recordstanden bij de Amerikaanse beurzen, maar de focus leggen op de ontwikkeling van het coronavaccin.”

Abma houdt er rekening mee dat in de komende maanden het wel of niet oplaaien van de coronabrandhaarden een belangrijke rol gaat spelen bij het sentiment. „De grote vraag is vooral of met het kouder worden het aantal besmettingsgevallen weer snel gaat toenemen. Deze onzekerheid blijft voorlopig nog boven de markt hangen. Daarnaast moet het vertrouwen in een coronavaccin verder toenemen om de beurzen in Europa naar nieuwe hoogtes te stuwen.”

ING en ABN gewild

Bij de Nederlandse hoofdfondsen sprintte ING 2% vooruit. ASR koerste 1,5% hoger. ABN kreeg er 1,8% bij. Volgens Daam-Martijn Van Holst, handelaar bij ABN Amro zien beleggers weer brood in de financiële waarden na de mindere gang van zaken in de voorbije week geholpen door de aantrekkende rentestanden.

Unibail-Rodamco-Westfield boekte een vooruitgang van 0,2%. De winkelvastgoedinvesteerder werd afgelopen week nog in de verkoop gedaan. Koploper Adyen die vorige week eveneens minder presteerde, kon 2,7% bijschrijven.

Galapagos daarentegen verloor nog eens 3,2%, na door Jefferies van de kooplijst te zijn gehaald. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het koersdoel van €210 tot €133, vanwege het uitstel van de marktintroductie van zijn reumamedicijn in de VS met minstens een jaar. IMCD de grote winnaar van een dag eerder, moest 0,9% afstaan.

RD Shell dook 2,7% omlaag ondanks dat de olieprijs de opgaande lijn vervolgde vanwege het grotendeels stilleggen van de olieproductie in de Golf van Mexico door het stormgeweld.

Fugro in hoofdrol

Bij de middelgrote fondsen blonk Fugro met een koerssprong van 5,3% uit. Het gerucht op de site DealReporter dat de bodemonderzoeker met de Britse branchegenoot Acteon gesprekken zou voeren, zorgde voor overnamefantasie in het aandeel. Hoewel Fugro ontkent dat er fusiegesprekken plaatsvinden of een andere manier van samenwerken met maritiem dienstverlener Acteon, werd de stroom aan kooporders nauwelijks getemperd.

Staalproducent Aperam deed ook goede zaken en won 2,2%, gesteund door een koopadvies van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Voor Air France KLM hadden beleggers 1,3% meer over.

De investeerder in logistiek vastgoed WDP verloor 1,6%, in reactie op de adviesverlaging van kopen naar houden door KBC. BAM kende een sombere dag en moest 3,4% afstaan.

GrandVision bleef bij een grillige handel uiteindelijk ongewijzigd. Het moederbedrijf van ketens als Pearle en Eyewish heeft een rechtszaak gewonnen van zijn Italiaans-Franse belager EssilorLuxottica. De toeleverancier aan apothekers Fagron won 1,1%, na door de Duitse zakenbank Berenberg op de favorietenlijst te zijn geplaatst.