Nieuws/Financieel
1261052246
Financieel

Besi ziet vraag uit Amerika en Azië aantrekken

DUIVEN (AFN) - BE Semiconductor Industries (Besi) blijft profiteren van de aantrekkende vraag naar chips vanuit Azië en de Verenigde Staten. De onderneming zag de omzet in het derde kwartaal van het jaar met ruim een vijfde stijgen in vergelijking met een jaar eerder. Op kwartaalbasis was sprake van een daling van bijna 13 procent. Deze daling is volgens Besi seizoensgebonden.

De meetperiode werd afgesloten met een omzet van 108,3 miljoen euro. Onder de streep bleef 34 miljoen euro over. Dat was bijna 15 miljoen euro meer dan een jaar eerder geholpen door hogere marges en kostenbesparingen.

Bestellingen namen af

De bestellingen namen ten opzichte van het tweede kwartaal met 6,3 procent af tot bijna 95 miljoen euro. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 15,5 procent. Vooral de ontwikkeling van de 5G-mogelijkheden zorgen ervoor dat er meer werk op de plank ligt.

"Kunstmatige intelligentie"

Dit vindt DFT-verslaggever Wouter van Bergen:

„Besi presteerde in het afgelopen kwartaal aan de bovenkant van eerder afgegeven ramingen. Het profiteert van de investeringen die de high techindustrie op dit moment doet om te voldoen aan de vraag naar nog snellere chips voor technologieën als 5G en kunstmatige intelligentie . Daarmee werd de nog achterblijvende vraag uit de autoindustrie meer dan goedgemaakt. Samen met AMD bouwt het in Singapore een centrum waar het gaat werken aan nieuwe manieren om chips te verpakken, die steeds vaker zijn samengesteld uit verschillende ‘chiplets’ voor verschillende taken als geheugen, rekenen, communicatie en beeld. Om die verschillende componentjes nog beter met elkaar te verbinden dan nu mogelijk is, wordt aan nieuwe technieken gewerkt.”

Volg Wouter van Bergen via Twitter.

De nettocashpositie steeg met dik 65 miljoen euro tot 158,7 miljoen euro ten opzichte van eind 30 juni.

Over de eerste negen maanden van het jaar vielen de opbrengsten met 324 miljoen euro bijna een kwart hoger uit dan een jaar eerder. Het aantal orders nam toe tot 314,8 miljoen euro wat bijna 27 procent meer was dan na de eerste negen maanden van 2019.

De nettowinst in de periode januari tot en met september steeg met 84 procent tot 87,6 miljoen euro. Voor het lopende kwartaal rekent Besi op een daling van de omzet op kwartaalbasis met 15 procent. Ook dit heeft volgens het chipbedrijf ook met seizoensinvloeden te maken, maar ook door stijgende bezorgdheid rond de coronapandemie.