Nieuws/Financieel
1261634449
Financieel

Grootste cryptobeurs ter wereld krijgt miljoenenboete van waakhond DNB

Amsterdam - Cryptobeurs Binance heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) een boete van €3,3 miljoen gekregen, omdat het grootste platform ter wereld Nederlandse klanten heeft benaderd zonder de juist registratie.

Dat meldt DNB maandagmorgen. Binance is met €13,7 miljard aan dagelijkse handelsvolume het grootste platform voor de aan- en verkoop van cryptomunten.

DNB noemt de overtreding ’ernstig’. Het basisbedrag voor de boete werd verhoogd vanwege ’verhoogde ernst en verwijtbaarheid’.

Binance was al gewaarschuwd: op 18 augustus vorig jaar gaf de Nederlandse toezichthouder een openbare waarschuwing aan het concern, dat vandaag aankondigt tegen de boete in beroep te gaan.

Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden, moeten zich volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme registreren bij DNB. ,,Doordat Binance zich hiervan heeft ontrokken, is het mogelijk dat ongebruikelijke transacties buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten zijn gebleven”, onderbouwt de toezichthouder de boete.

Chinese roots

Er is ook sprake van oneerlijke concurrentie, omdat Binance geen toezichtskosten en andere heffingen betaalde, aldus DNB.

Het in 2017 door Changpeng Zhao opgerichte bedrijf, met een marktwaarde van $42,5 miljard, werkt met een registratie in Europa.

Inmiddels heeft Binance een registratie bij DNB aangevraagd, reden voor de waakhond om de boete met 5% te verlagen.

Vorig jaar moest Binance van de Britse waakhond daar zijn handel stopzetten. Het werkte daar zonder vergunning.

Binance opereerde aanvankelijk in China, maar verhuisde het hoofdkantoor uit China nadat Peking de regelgeving aantrok voor cryptomunten.

Binance werd vorig jaar door zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als de Amerikaanse belastingdienst onderzocht na beschuldigingen van witwassen en fiscale misdrijven.