Nieuws/Financieel
1262189485
Financieel

AEX tapt winstje bij Heineken

De AEX wint donderdag met kleine cijfers, maar boekt wederom een record. Brouwer Heineken gaat voorop bij de winnaars, en voedingsfondsen gaven steun aan de handel. Tech wordt even teruggezet. Aegon en Unibail zijn flink minder in trek bij beleggers.

De AEX-index noteert bij het slot 0,2% hoger bij een stand van 713,80 punten. Eerder werd nog het intraday-record aangescherpt naar 714,98. De Midkap-index gaat 0,8% achteruit naar 1036,42 punten.

De Britse FTSE noteert 0,7% winst, de Duitse DAX stijgt 0,4% en de CAC 40 krijgt er 0,5% bij.

Banken voorop

Woensdag werden de resultaten van de Amerikaanse banken Goldman Sachs en Wells Fargo nog goed ontvangen. Kwartaalcijfers van Bank of America en Citigroup kregen een andere ontvangst.

De Dow gaat donderdag even door het record van 34.000 punten na sterke retailcijfers en wederom afnemende uitkeringsaanvragen.

Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij Bond Capital Partner, zegt dat de aandelenmarkten niet meer omlaag zijn te krijgen. Ze worden geholpen door de voorspoedige start van het Amerikaanse cijferseizoen.

„De stroom aan bedrijfsresultaten geeft verdere steun doordat bedrijven steeds meer de positieve effecten zien van de heropening van de economie”, aldus Westerterp.

„Terwijl de monetaire -en fiscale stimulering gewoon doorgaat. Wij kijken naar achtergebleven sectoren, zoals bierbedrijven, waar nog meer in het vat zit als de horeca helemaal de deuren openzet”, stelt hij.

Hoofdrol Signify

Heineken (+1,9%) trekt zich bij de hoofdfondsen tot het slot op aan het enthousiasme bij de Belgische branchegenoot AB Inbev. Het kocht het merk Diageo van Smirnoff over. AB Inbev kreeg een lovend analistenrapport van Barclays, met een adviesverhoging naar ’overwegen’ bij een koersdoelstijging van €59 naar €74.

Chemieconcern AkzoNobel is met 1,5% ook in goede doen, dankzij het advies van On Field om het te kopen, met een opgeschroefd koersdoel van €115. Philips boekt 1,3% winst.

Aan de andere kant levert staalmaker ArcelorMittal 2,1% in op de bodem.

Techfondsen gaan achteruit: Besi zakt 2,4%, ASMI raakt 1% kwijt.

Financiële waarden moeten ook terrein prijsgeven. ABN Amro zakt 1,8%. De Vereniging van Effectenbezitters stelt de bank aansprakelijk voor de geleden schade vanwege het witwasonderzoek.

ING laat een min van 0,7% zien. Aegon raakt 1,2% kwijt.

Shell heeft 0,9% afgestaan. Het olie- en gasconcern heeft zijn aandeelhouders gevraagd zich uit te spreken over de strategie van het bedrijf om de klimaatdoelen te bereiken.

Fagron in herstel

In de Midkap doet Galapagos een stapje van 2,2% terug na de koerssprong van een dag eerder na een positief analistenrapport.

AMG, leverancier van speciale metalen zakt hier 3%.

Fagron veert 1,8% op bij het slot. Woensdag kwam het onder druk na zwak ontvangen kwartaalresultaten.

Aalberts krijgt er 1,3% bij. Het neemt het Britse Sentinel Performance Solutions Group over.

Avantium houdt 4,1% slotverlies. Het chemieconcern heeft €28 miljoen opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. De aandelen werden met korting in de markt gezet.

AScX-fonds NSI koerst 0,7% lager. Het vastgoedfonds zag de huurinkomsten dalen in het eerste kwartaal. Volgens topman Bernd Stahli heeft de coronapandemie nog steeds impact op de activiteiten van het bedrijf.

RoodMicrotec sluit met 2,3% koerswinst. De chipleverancier zag de omzet afgelopen kwartaal flink groeien dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips.

Vastgoedfonds Yatra Capital boekt 12% koerswinst op de lokale markt.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.