Nieuws/Financieel
1263592479
Financieel

Opslagtanks voor olie Vopak nog voller

ROTTERDAM (AFN) - De opslagtanks van Vopak voor olie waren in het derde kwartaal van dit jaar nog voller dan in de eerste helft van het jaar. Door het grote aanbod op de oliemarkt was er veel vraag naar opslag. Vopak slaat naast olie ook onder meer gassen en chemicaliën op en volgens het Rotterdamse bedrijf bleef de vraag naar het bewaren van die stoffen ook sterk.

De opslagtanks waren voor 91 procent gevuld tegen 82 procent in de eerste helft van vorig jaar. In het eerste halfjaar van 2020 kwam de bezettingsgraad uit op 88 procent. Vopak had in april al aangegeven dat de opslagtanks voor olie voller zouden raken door het zogeheten contango-effect, waarbij speculanten olie opslaan in afwachting van prijsstijgingen.

Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten bedroeg in het derde kwartaal bijna 196 miljoen euro tegen bijna 394 miljoen euro een jaar eerder. Die daling had te maken met negatieve wisselkoerseffecten en de desinvestering van terminals, waardoor er minder capaciteit was.

"Lager resultaat treft koers Vopak"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„Tankopslagbedrijf Vopak krijgt de handen bij beleggers vandaag niet echt op elkaar. Een fractioneel lager dan verwacht resultaat (€200,1 miljoen ebitda, -1% versus het vorige kwartaal en versus het derde kwartaal van 2019), en beperkingen in Singapore, lijken daar de oorzaak van. Ook een beloofd investeringsprogramma van €300-€350 miljoen tot en met eind 2021 in onder andere chemicaliën en een nieuwe waterstofopslag lijken beleggers nog niet te overtuigen van extra groeimogelijkheden. Wel loopt Vopak voor in zijn geplande kostenbesparingen, en blijft het bedrijf profiteren van de overvloedige vraag naar opslag voor olie en vloeibaar gas (LNG). Het aandeel staat vrijdagochtend dan ook ruim 2% lager, in een midkap-index die op 0,3% staat.”

Volg @EdwinvanderSchoot op Twitter.

De omzet was in het derde kwartaal 297 miljoen euro, tegen ruim 312 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Er werd een nettowinst geboekt van ruim 79,5 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra

Bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra

In september maakte Vopak bekend in een samenwerkingsverband met het Global Energy & Power Infrastructure Fund van investeerder BlackRock drie grote industriële terminals over te nemen in de Verenigde Staten. De deal heeft een waarde van 620 miljoen dollar.

Het bedrijf wil het resultaat laten groeien door nieuwe projecten. De investeringen kunnen dit jaar uitkomen tussen 500 en 600 miljoen euro, inclusief de investering in de Amerikaanse terminals. Daarnaast is het bedrijf uit Rotterdam op koers om de kosten te verlagen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd