Nieuws/Financieel
1264288374
Financieel

Pastamaker waarschuwt voor prijsstijgingen: tot 38% duurder in drie maanden

Duur hapje.

Duur hapje.

RUTIGLIANO (ANP/BLOOMBERG) - Italianen gaan mogelijk een stuk meer betalen voor hun spaghetti en lasagne. Daarvoor waarschuwt de topman van het pastabedrijf Divella, Vincenzo Divella, in een gesprek met het Italiaanse financiële dagblad Il Sole 24 Ore. Enkele Nederlandse delicatessenwinkels hebben Divella ook in de schappen liggen.

Duur hapje.

Duur hapje.

Pastaproducenten worden door hogere kosten gedwongen om winkels een hogere prijs te rekenen.

De prijs van een kilo pasta kan volgens Divella in januari tot 38% stijgen ten opzichte van drie maanden geleden. Dat komt doordat durumtarwe, waarvan pasta wordt gemaakt, veel duurder is geworden. Droogte heeft vorig jaar een deel van de oogst in Canada verwoest. Italiaanse boeren hadden ook te maken met extreem weer.

Inflatie

Italianen eten gemiddeld 23 kilo pasta per jaar. Alternatieven zijn in verhouding een stuk minder hard in prijs gestegen. Het leven wordt de laatste tijd over het algemeen een stuk duurder in Italië. In december bedroeg de inflatie in het land 4,2 procent. Dat is het hoogste niveau in meer dan tien jaar.