Nieuws/Financieel

Handelsplatform Captin biedt opstap naar AEX

Joost Roosen (l.) en Bart van den Berk zijn voor zichzelf begonnen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Joost Roosen (l.) en Bart van den Berk zijn voor zichzelf begonnen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Amaury Miller

Voor ondernemers die kapitaal willen aantrekken, is de Amsterdamse beurs meestal een stap te ver en crowdfunding niet serieus genoeg. De bankiers Bart van den Berk en Joost Roosen bieden echter een alternatief. Met hun handelsplatform Captin geven zij ondernemers de mogelijkheid om aandelen of obligaties te verkopen aan beleggers.

Joost Roosen (l.) en Bart van den Berk zijn voor zichzelf begonnen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Joost Roosen (l.) en Bart van den Berk zijn voor zichzelf begonnen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Amaury Miller

Captin bedient bedrijven en fondsen met een omzet van €5 miljoen tot €100 miljoen. „Wij willen het voorportaal van Euronext Amsterdam zijn”, zegt Van den Berk in het nieuwe kantoor van het handelsplatform in het Olympisch Stadion. Anders dan bij crowdfunding, waar eveneens kapitaal wordt opgehaald, kunnen beleggers via het platform van Captin ook handelen.

Van Lanschot Kempen

Roosen en Van den Berk zijn sinds vorige maand eigen baas, maar zij begonnen bepaald niet vanaf nul met Captin. Bij de bank Van Lanschot Kempen hadden zij de afgelopen jaren al de leiding over dit onderdeel, dat voorheen opereerde onder de naam Equity Management Services.

Toen Van Lanschot Kempen zich dit jaar nog meer op vermogensbeheer wilde richten en het handelsplatform ging afstoten, grepen Roosen en Van den Berk hun kans. Zij konden hun team van twaalf personen meenemen en begonnen voor zichzelf.

ForFarmers

Op hun handelsplatform zijn al circa dertig bedrijven genoteerd met een totale ondernemingswaarde van ruim €3 miljard. De bekendste daarvan is veevoederfabrikant ForFarmers. Boeren die zijn aangesloten bij de onderneming uit Lochem kunnen hun certificaten van aandelen sinds 2011 verhandelen op het platform. Deze handel heeft ook de beursgang van ForFarmers op Euronext Amsterdam in 2016 vergemakkelijkt.

Roosen vindt het geweldig dat ForFarmers zowel op de Amsterdamse beurs als op het handelsplatform van Captin succesvol is. „Je wilt ook niet weten hoe vaak ik de afgelopen jaren bij ForFarmers ben geweest. Ik kan blind naar Lochem rijden”, vertelt hij met een lach.

Goede reputatie

Beide ondernemers verwachten dat de aandelen van meer bedrijven verhandelbaar worden op hun handelsplatform. Maar zij willen hun goede reputatie beschermen en leggen daarom de lat hoog voor ondernemingen die willen toetreden.

„Wij zijn flexibeler dan Euronext. Maar een informatiememorandum is bij ons verplicht voor nieuwkomers”, benadrukt Roosen. „Ook stellen wij vragen als: Worden beleggers goed geïnformeerd? Heeft het bedrijf een trackrecord? En klopt het ondernemingsplan?”, vult Van den Berk aan. De handel op het platform staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

NPEX

Captin lijkt in het vaarwater te zitten van de NPEX-beurs uit Den Haag, waar onder meer modeketen The Society Shop en De Vegetarische Slager genoteerd zijn. Maar Roosen en Van den Berk zien dat anders. „Wij komen elkaar niet veel tegen.”

Gegevens

Naam bedrijf: Captin

Wie: Bart van den Berk en Joost Roosen

Wat: Handelsplatform voor niet-beursgenoteerde bedrijven. Daarnaast dienstverlening voor medewerkersparticipatie.

Waar: Amsterdam

Startdatum: 1-10-2017

Gedane investering: Circa €2 miljoen

Aantal medewerkers: 12

Meer informatie: www.captin.nl

Bekijk meer van