Nieuws/Financieel
1265538116
Financieel

EU voert quotum voor topvrouwen in

De EU streeft naar een diversere top van het bedrijfsleven.

De EU streeft naar een diversere top van het bedrijfsleven.

Straatsburg - De overheid gaat vanaf 2024 in de hele Europese Unie voorschrijven hoeveel vrouwen in de bestuurskamer van beursgenoteerde bedrijven moeten zitten. Twee jaar later moeten ondernemingen voldoen aan het Europees vrouwenquotum. Nederland verwacht de doelstelling te halen zonder extra regels voor het bedrijfsleven.

De EU streeft naar een diversere top van het bedrijfsleven.

De EU streeft naar een diversere top van het bedrijfsleven.

De nieuwe Europese richtlijn schrijft voor dat van raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven 40% vrouw moet zijn, of dat ten minste 33% van de commissarissen én de leden van de raad van bestuur vrouw is. Bedrijven die niet aan het quotum voldoen kunnen te maken krijgen met boetes, uitsluiting bij openbare aanbestedingen of overheidsblokkades bij benoemingen van topfuncties.

Na ruim tien jaar onderhandelen is voor de zomer een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de lidstaten. Het Parlement heeft dinsdag definitief ingestemd met de nieuwe regels.

Weerspiegeling

„Waar geen wil is, is een wet”, zegt hoofdonderhandelaar en PvdA-Europarlementariër Lara Wolters. „Er was een tijd dat we vonden: bedrijven moeten belasting betalen en mogen zelf weten wat ze doen. Maar die tijd is voorbij.” Volgens haar is de top van het bedrijfsleven niet representatief genoeg en moeten de bestuurskamers een weerspiegeling van de samenleving vormen.

De Duitse politica Pierrette Herzberger (Groenen) zegt daarom verder te willen gaan met diversiteitseisen op etniciteit en seksuele voorkeur. „Pas dan is de regenboogsamenleving compleet.” Maar er klonk dinsdag tijdens een debat over de regels ook kritiek. „Veel bedrijven in de financiële sector zoeken naar vrouwelijk talent, maar lopen tegen een gebrek aan animo aan”, zegt JA21-Europarlementariër Michiel Hoogeveen. „De medische sector is juist populairder bij vrouwen. Laten we individuen en bedrijven zelf de vrijheid te geven om te kiezen.” Zelfstandig politica Dorien Rookmaker vindt de overheidsbemoeienis te ver gaan: „De grenzen tussen publiek en privaat verdwijnen.”

Geen plannen

Nederland en Duitsland waren jarenlang principieel tegen verregaande overheidsbemoeienis met het personeelsbeleid van private bedrijven, maar na een compromis kunnen de landen leven met de regels. Den Haag mag het Europese doel nu ook op eigen kracht halen. Het kabinet heeft om die reden geen plannen voor een bindend quotum voor raden van bestuur. Voor commissarissen heeft Nederland sinds begint dit jaar een quotum ingesteld. Minimaal een derde moet vrouw zijn.

EU-kopstuk Ursula von der Leyen reageert dinsdag verheugd op de nieuwe regels: „Het glazen plafond is doorbroken. Dit is echt een historisch en ontroerend moment.”